Jan Lipavský

  • Piráti
  • ministr zahraničí
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,32. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.11.2023 18:05:00

Praha na jeden den nahradila Ženevu jako lidskoprávní hub OSN

Praha na jeden den nahradila Ženevu jako lidskoprávní hub OSN

Nové výzvy v otázce lidských práv nebo větší zapojení nevládního sektoru. To byla některá z témat neformálního zasedání Rady OSN pro lidská práva, které Ministerstvo zahraničních věcí pořádalo v pátek 24. listopadu 2023 v Černínském paláci.

 Akci uspořádalo Česko z titulu předsednické země Rady pro rok 2023. Zasedání zahájili úvodními projevy ministr Jan Lipavský a Vysoký komisař OSN pro lidská práva Volker Türk.

„Praha na jeden den nahradila Ženevu jako lidskoprávní hub OSN. Ochrana lidských práv může omezit vznik bezpečnostních hrozeb, jako je terorismus nebo nelegální migrace. Lidská práva musíme chránit nejen sami, ale také v koordinaci s našimi partnery v Radě OSN pro lidská práva,“ řekl na úvod jednání ministr zahraničí Jan Lipavský.

Lipavský také připomněl odkaz Václava Havla a nedávno zesnulého Karla Schwarzenberga a jejich vliv na českou zahraniční politiku a vyzval účastníky k budování pevnějších vazeb uvnitř Rady. Vysoký komisař OSN pro lidská práva Volker Türk, který Česko navštívil poprvé od nástupu do funkce, ve svém projevu ocenil aktivity českého předsednictví v Radě a poděkoval za dlouhodobou spolupráci.

Během celodenního jednání pak účastníci v pátek diskutovali témata úzce spojená s prioritami českého předsednictví: zefektivnění fungování Rady, její budoucnost a fungování v systému OSN a posílení zapojení co nejširšího spektra účastníků, včetně občanské společnosti, do fungování Rady.

Neformální zasedání Rady OSN pro lidská práva nabízejí příležitost pro diskutování otázek nad rámec běžného zasedání Rady. Pražského jednání se zúčastnili Stálí představitelé členských států Rady a států zvolených pro funkční období 2024-2026, ale také pracovníci ženevského sekretariátu a zástupci neziskových organizací.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama