JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.12.2023 8:19:00

Nejhorší výsledek za posledních deset let

Nejhorší výsledek za posledních deset let

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k letošnímu schodku státního rozpočtu

 I kdyby oficiálně vykázaný schodek 269 miliard korun do konce roku nevyrostl o jedinou miliardu, po nutném započítání 18 miliard mimorozpočtové půjčky a 20 miliard nevyplacené valorizace není pochyb, že o reálném dodržení schváleného deficitu nemůže být řeč.

A to se vláda díky aktivně podporované inflaci těší meziročně vyšším příjmům o 295 miliard korun. Náklady této inflační daně se bolestivě promítají do spotřeby domácností i do investic soukromého sektoru.

Co naopak vázne, je inkaso spotřebních daní, které je v důsledku přeshraničních nákupů meziročně nižší o 4,9 miliardy. Přetrvává také systémový problém u DPH, kde je ke konci listopadu vybráno jen 87,1 procenta plánu, přestože dlouhodobým standardem je 90,5 procenta.

To je nejhorší výsledek za posledních deset let, který na úrovni veřejných rozpočtů představuje výpadek 20 miliard korun.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama