Mgr. Renáta Zajíčková

  • ODS
  • Hlavní město Praha
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.12.2023 9:12:00

Odklad nástupu do první třídy. Omezme to. Dobrá škola je připravena na všechny d

Odklad nástupu do první třídy. Omezme to. Dobrá škola je připravena na všechny d

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k odkladům nástupu dětí do prvních tříd.

 Každé čtvrté dítě v Česku "potřebuje" odklad školní docházky - 5 x víc, než v jiných zemích!

Do celkové nezralosti se evidentně vejde cokoli. Ale skutečně jsme tak "celkově nezralý" národ, nebo je spíš opět chyba v systému?

Je to chyba. Chyba, která nás všechny stojí zbytečné desítky miliard ročně. Sedmileté děti ve školkách zabírají místo tříletým dětem, jejichž rodičům se komplikuje návrat na pracovní trh. Odložená první třída většině dětí nic nedá, naopak je v klíčovém věku brzdí v rozletu. Maturují pak i ve dvaceti, pozdě odchází na vysoké školy, pozdě vstupují na pracovní trh. I zde to stát stojí další zbytečné desítky miliard.

S koaličními poslanci se tomu věnujeme, nicméně apeluji nejen na ně, ale i na odbornou veřejnost: tento nekontrolovaný a velmi negativní trend musíme řešit okamžitou úpravou legislativy, a k tomu bude potřeba rychlá shoda.

Osobně se přikláním k bavorskému modelu, kde děti narozené do konce června na odklad nárok nemají, možný je pouze u dětí narozených v červenci, srpnu a září. Pro naše potřeby by pak stačila úprava dle našeho školního roku. Je to jednoduché řešení, které pomůže dětem, všem úrovním vzdělávacího systému, rozpočtu školství i budoucímu Česku.

Podpořme veřejnost, vysvětlujme rodičům, že strach ze selhání dětí je zbytečný. Ano, je tu část dětí, která skutečně čas navíc potřebuje, ale v naprosté většině jsou odklady zbytečné, protože dobrá škola je připravena na všechny děti.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama