Ing. Miloslava Vostrá

  • KSČM
  • Braškov
  • zastupitelka obce
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.08.2012 9:08:59

Jak udržet zdravotní péči pro všechny?

 Jak udržet zdravotní péči pro všechny?

Dvacet, dvacet pět, třicet pět, čtyřicet… Nejde o sázky, ale o dojezdové časy lékařské pomoci.

Téma, které stále vzbuzuje vášně a slouží jako zajímavá náplň mediálních přestřelek mezi lékaři, pacienty a úředníky. A proč? Protože dostupnost lékařské péče se týká nás všech a dá se o ní mluvit bez věcných argumentů.

Dosud totiž nikdo nevysvětlil, podle jakého klíče jsou dojezdové časy určovány. Proč původně ministerstvo zdravotnictví stanovilo dostupnost lékařské péče na čtyřicet minut? Jak došel svaz pacientů k pětadvaceti minutám? Nevíme. Z pohledu laika by bylo ideální mít lékaře k dispozici téměř okamžitě, jakmile se vyskytne problém. Samozřejmě, že prakticky to možné není, nemáte-li lékaře doma, nebo jím není váš soused. Máme-li se k lékaři dostat, může být čtyřicet minut dostatečných stejně tak, jako může být dvacet minut příliš dlouhá doba.

Záchranná služba má dojezdový čas stanovený na dvacet minut. Nikdo s tímto číslem nepolemizuje, i když v případě velkého krvácení, zástavy životních funkcí a podobných fatálních situací je i pět minut příliš. O čem se tedy ve skutečnosti vede boj? Jde o obavu, že stanovení příliš dlouhých dojezdových časů povede k úbytku lékařů. Nebude-li muset být lékař v okruhu dvaceti minut, přesune ordinaci dále. Hlavně obyvatelé méně zalidněných oblastí, jako jsou hory nebo pohraničí, mají s řídnoucí sítí lékařských ordinací zkušenosti. Pomůže však nařízení dojezdových časů? Možná by bylo účinnější vytvořit lékařům a zdravotníkům takové podmínky, aby se nesnažili získat práci pouze ve velkých městech.

 Ing. Miloslava Vostrá, poslankyně Parlamentu ČR
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama