Ing. Miloslava Vostrá

  • KSČM
  • Braškov
  • zastupitelka obce
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.08.2012 14:16:00

Žáků v prvních třídách je stále více, středních škol je stále méně

Žáků v prvních třídách je stále více, středních škol je stále méně

Alarmující zpráva přišla z ministerstva školství. Zatímco počet školáků v prvních třídách základních škol stoupá, počet studentů v prvních ročnících středních škol klesá.

Proč je tato zpráva znepokojivá? Protože disproporce mezi počtem prvňáků (na základních školách) a prváků (středoškoláků) může signalizovat velký společenský problém.

První otázkou je, proč klesá počet středoškolských studentů? Jistou roli jistě sehrává demografický vývoj. Prostě je méně mladých lidí ve věku nástupu na středoškolská studia. S tím nic nenaděláme. Druhým faktorem je však také klesající zájem mladých lidí studovat. A to už je problém, který bychom řešit měli.

Další problém je, že nižší počet studentů znamená pro střední školy méně peněz. To většina ředitelů řeší snižováním počtu tříd a propouštěním učitelů. Obdobně se zřizovatelé snaží redukovat počet středních škol a ty menší slučují nebo rovnou ruší. Síť středoškolských zařízení řídne a rozmanitost oborů klesá. Doplácejí na to nejen žáci, ale i obce, které o studenty přicházejí. Ale co budeme dělat, až na střední školy bude nastupovat současná generace prvňáčků?

Budou-li chtít všichni studovat, jak bychom si určitě přáli, kam nastoupí, když dnes střední školy rušíme? Jistě, jde o problém, který vyvstane za několik let. Nicméně právě teď je čas, kdy bychom jej měli řešit.

Ing. Miloslava Vostrá, poslankyně Parlamentu ČR a místopředsedkyně ÚV KSČM
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama