Klára Kocmanová

  • Piráti
  • Středočeský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,44. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.01.2024 4:40:00

Vyjednali jsme samopěstování i konopné kluby

Vyjednali jsme samopěstování i konopné kluby

Pracovní skupině dnes byla představena kompromisní verze vládního návrhu k regulací konopí. Tu Piráti připravili dle dohody koaličních stran společně s týmem národního koordinátora pro protidrogovou politiku Jindřicha Vobořila.

 Podařilo se vyjednat samopěstování omezeného množství rostlin a také dostupnost skrze konopné kluby. Piráti budou ale dále jednat o rozšíření návrhu, aby umožnil po vzoru řady zahraničních zemí alespoň pilotní verzi regulovaného trhu. Jen pomocí legálně dostupného konopí lze efektivně omezit nelegální trh a dostupnost u rizikových skupin, jako jsou mladiství. Zásadním benefitem by byly i miliardové přínosy do státního rozpočtu. 

„Za Piráty dlouhodobě prosazujeme odpovědně nastavenou regulaci konopí po vzoru řady zahraničních zemí. Jasně se ukázalo, že stejně jako prohibice alkoholu v USA v minulém století, ani nynější kriminalizující přístup ke konopí nefunguje. Uživatelů neubývá, pouze na potírání stát vynakládá další a další finanční prostředky. Jsem ráda, že se díky nám téma poprvé reálně otevřelo na vládní úrovni a podařilo se dohodnout první kroky. Nesmí ale zůstat pouze u nich,“ uvedla poslankyně Klára Kocmanová s tím, že dál probíhají jednání o regulovaném trhu. 

„S většinou stran máme v základních bodech shodu. Věřím, že nakonec dojdeme k dohodě i s těmi, kteří nyní váhají. Že nakonec převáží reálná data, expertízy a zájmy občanů nad dojmologií. Žádná strana totiž nemůže s vážnou tváří tvrdit občanům, že chce bojovat proti problémům spojeným s návykovými látkami, a zároveň odmítat řešení, která dle expertů daný problém zlepší,“ popsala Kocmanová.

„Minimalistická varianta změn, kterou si přejí konzervativnější členové vládní koalice je neslučitelná s vědeckou evidencí, globálním trendem i zdravým rozumem. Pokud chceme skutečně omezit negativa spojená s rizikovým užíváním konopí, opuštění represivního rámce je nevyhnutelné. Součástí efektivních změn je pak nutně i přísně regulovaná komerční dostupnost,“ doplnila Jana Michailidu, členka Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí a vedoucí meziresortního týmu Pirátů Návykové chování.

Předminulý rok vznikla komplexní analýza dopadů regulace trhu s konopím. Ta jasně potvrdila, že by odpovědně nastavená regulace přinesla mnoho benefitů:

  • Přísné omezení přístupu ke konopí u rizikových skupin populace jako jsou mladiství.

  • Omezení nelegálního trhu a organizovaného zločinu spojeného s nelegální výrobou a distribucí konopí. 

  • Ustala by zbytečná šikana obyčejných lidí, často seniorů, kteří dnes mohou reálně skončit ve vězení kvůli pěstování pár kytek na mastičku. Policie by se tak mohla věnovat závažnějším činům. 

  • V neposlední řadě by měla regulace i pozitivní dopad na rozpočet, který je v opatrnější variantě odhadován až na 2 miliardy korun ročně. Může jít ale i o 5 miliard a více, pokud se zahrne možnost prodeje konopných produktů nebo třeba export na německý trh.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama