Bc. Markéta Gregorová

Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • Piráti
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,72. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.01.2024 12:12:00

Bezpečnost musí být nadřazena krátkodobým ekonomickým zájmům

Bezpečnost musí být nadřazena krátkodobým ekonomickým zájmům

Europoslanci schválili zprávu, varující před rostoucím vlivem Číny na kritickou infrastrukturu Evropské unie. Text identifikuje konkrétní hrozby čínské strategie, zaměřené na přesun technologií.

 Unii doporučuje snížit svou závislost na autoritářských režimech a diverzifikovat více svůj dodavatelský řetězec. Pirátská europoslankyně Markéta Gregorová dlouhodobě před vlivem Číny varuje a poukazuje na s ním spojená bezpečnostní rizika.

Text zprávy mimo jiné varuje před zranitelností Unie, vyplývající z čínského monopolu na několik klíčových technologií a kritických surovin. „Obrovské a státem dotované čínské společnosti jako Huawei se staly dominantními dodavateli součástek, které se používají v kritické infrastruktuře Evropské unie. To jim potenciálně umožňuje zapojit se do průmyslové špionáže proti evropským podnikům a v nejhorším i naši klíčovou infrastrukturu zablokovat či zničit v případě vojenského konfliktu,” upozorňuje na přítomnost čínských technologií v Evropské unii Gregorová.

„Není možné upřednostňovat krátkodobé ekonomické zájmy před naší dlouhodobou bezpečností, ta jim musí být nadřazena. Schválená rezoluce obsahuje konkrétní kroky, jak vliv Číny omezit a ochránit tak naší infrastrukturu. Důležitý je především apel na Komisi, aby co nejdříve implementovala zákon o kritických surovinách, který má za cíl posílit odolnost dodavatelského řetězce Evropské unie skrze jeho diverzifikaci. Vyzýváme také Komisi a Radu, aby vyloučily používání zařízení a softwarů od výrobců se sídlem v Číně v naší kritické infrastruktuře – jako již například udělalo Česko u Huawei a budování 5G sítí – a aby členské státy prověřovaly příchozí i odchozí investice s přímými vazbami na čínskou vládu. Tyto kroky jsou klíčové nejen pro ochranu našich bezpečnostních zájmů, ale také k zachování evropské konkurenceschopnosti,” popisuje Gregorová.

„Čínská komunistická strana dala jasně najevo prostřednictvím svých zákonů o národní bezpečnosti i opakovanou praxí, že data všech evropských občanů i přístup k jakékoli vojenské nebo komerční technice a know-how je podle ní v pořádku ukrást. Vpustit Čínou vyrobené a kontrolované nástroje či aplikace do naší kritické infrastruktury proto představuje velké riziko,” ukončuje Gregorová.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama