Karla Maříková

  • SPD
  • Karlovarský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,57. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.01.2024 12:25:14

Referenda představují důležitý nástroj přímé demokracie.

Referenda představují důležitý nástroj přímé demokracie.

Referenda představují důležitý nástroj přímé demokracie, který umožňuje občanům vyjádřit svůj názor na konkrétní otázky nebo zákony.

Referendum má být nástrojem pro občany, aby se zapojili do politického dění a mohli rozhodovat o důležitých otázkách týkající se této země, proto naše hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) už v minulém období předložilo zákon o obecném referendu.

Zde je několik důvodů, proč by měli mít lidé možnost rozhodovat v referendu:

1.    Zapojení občanů: Referenda poskytují občanům příležitost aktivně se podílet na politickém rozhodování a zapojit se do procesu, který přímo ovlivňuje jejich život.

2.    Legitimita rozhodnutí: Rozhodnutí přijatá v referendu mají vysokou míru legitimity, protože jsou přímo schválena většinou populace, což může vést k širší veřejné podpoře a akceptaci.

3.    Odrážení vůle lidu: Referenda umožňují vládám pochopit, co si občané myslí o důležitých otázkách, a zajistit, aby politické rozhodnutí lépe odrážela vůli lidu.

4.    Vzdělávání veřejnosti: Kampaně předcházející referendu mohou zvýšit povědomí veřejnosti o konkrétních otázkách a podpořit větší angažovanost a informovanost občanů v politických záležitostech.

5.    Prevence zneužití moci: Referenda mohou fungovat jako kontrolní mechanismus proti možnému zneužití moci ze strany vládních představitelů nebo parlamentu, poskytují občanům příležitost vetoval nebo upravit rozhodnutí, která považují za problematická.

6.    Rozhodování o klíčových otázkách: Některé otázky mohou být natolik zásadní nebo sporné, že se jeví jako spravedlivější, aby o nich rozhodli přímo občané, namísto toho, aby byly ponechány na zástupcích.

7.    Zvýšení důvěry v politický systém: Referenda mohou zvýšit důvěru občanů v politický systém tím, že jim poskytnou přímý vliv na rozhodování a pocit, že jejich hlas má význam.

8.    Odpovědnost politiků: Referenda mohou vyvíjet tlak na politiky, aby jednali v souladu s preferencemi veřejnosti a byli odpovědnější ve svých rozhodnutích.

Referendum nemá být nástrojem pro politiky, aby ho využívali jen když se jim politicky hodí a naopak neumožnili ho využít občanům na otázky, které se nehodí jako je vystoupení z EU. V takovém případě je pak referendum zneužito.

SPD podporuje referendum, které chce hnutí ANO na tyto čtyři palčivé otázky:

1. Zda občané chtějí zachovat českou korunu, nebo přijmout euro

2. Zda si lidé přejí korespondenční volbu

3. Jestli chtějí kvóty. Nebo jak se dnes moderně říká povinnou solidaritu a  přerozdělování uprchlíků mezi zeměmi EU

4. Zda jsou pro zachování práva veta v EU,

ale občané mají plné právo rozhodovat také o dalších otázkách jako je například setrvání nebo vystoupení v EU, kterému se hnutí ANO brání a proto zákon o obecném referendu nemá být omezen jen na určité otázky, které se zrovna hodí politikům.

Je důležité, aby systém referend byl navržen tak, aby odrážel demokratické hodnoty a umožňoval občanům vyjádřit svůj názor na širokou škálu témat. Zde jsou některé z klíčových bodů:

1.    Demokratická reprezentace: Referendum by mělo sloužit jako doplněk k reprezentativní demokracii, nikoli jako její náhrada. To znamená, že by mělo být umožněno na celé škále otázek, nikoli jen na těch, které jsou pohodlné pro vládnoucí politiky.

2.    Nezaujatost: Zákon o referendu by měl být navržen tak, aby zabránil politickým manipulacím s procesem a zajistil, že referenda jsou vypisována v souladu s objektivními a spravedlivými kritérii.

3.    Všeobecnost: Obecné referendum by mělo umožnit občanům rozhodovat o široké škále otázek, včetně základních změn v zákonech, ústavních otázkách a významných mezinárodních dohodách.

4.    Práh pro vypsání referenda: Pravidla pro vypsání referenda by měla být nastavena tak, aby byla dosažitelná pro občanské iniciativy, ale zároveň zabránit nadměrnému počtu referend, která by mohla vést k únavě voličů a politické nestabilitě.

5.    Informovanost občanů: Je důležité zabezpečit, aby byli občané před rozhodováním v referendu dostatečně informováni o dané otázce. To zahrnuje poskytování objektivních informací a vyvážené prezentace argumentů pro a proti.

6.    Důsledky rozhodnutí: Občané by měli být informováni o potenciálních důsledcích rozhodnutí přijatých v referendu, a to jak krátkodobých, tak dlouhodobých.

Zákon o obecném referendu by tedy měl být pečlivě promyšlen tak, aby zajistil funkčnost demokratického systému a zároveň umožňoval občanům efektivní využívání tohoto nástroje přímé demokracie.



Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama