Mgr. František Talíř

  • KDU-ČSL
  • Jihočeský kraj
  • 1. vicehejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.01.2024 10:08:00

Korespondenční volba. Chceme být poslední, kdo ji ještě nemá?

Korespondenční volba. Chceme být poslední, kdo ji ještě nemá?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke korespondenčním volbám.

 Korespondenční volba. Chceme být poslední, kdo ji ještě nemá?

Moje nejstarší sestra Štěpánka žije dlouhodobě v Nizozemí. A protože je hrdá na to, že je Češkou, pokaždé si cestu na ambasádu nakonec nějak zařídí, i když to není se třemi dětmi zrovna jednoduché. Jenže v zahraničí žije přibližně 250 tisíc českých občanů a spousta z nich má nejbližší ambasády či konzuláty vzdálené stovky nebo i tisíce kilometrů. A i když jim Ústava garantuje možnost svobodné volby, nemají prakticky možnost svůj názor vyjádřit.

Korespondenční volbu v Evropě nemá kromě ČR pouze Malta, Chorvatsko a Island (Francie má možnost hlasovat přes internet). Slovensko ji má od roku 2006!? Opravdu chceme být poslední, kdo svým občanům komplikují možnost vyjádřit svůj názor? Já určitě ne!

Na rozdíl od opozice také odmítám kádrovat naše občany, kteří žijí v zahraničí. Důvodů, proč lidé žijí mimo naši republiku, jsou tisíce. A nemusí to být vždy dlouhodobý pobyt - lidé v termínu voleb mohou být na delší pracovní cestě, na studijním pobytu nebo na návštěvě u příbuzných či přátel.

Máme rok 2024 a žijeme ve svobodné zemi. A politikům má být upřímně jedno, z jakého důvodu lidé cestují nebo pobývají v zahraničí. Všichni občané mají mít právo se jednoduchým způsobem voleb zúčastnit!

Právě proto zavedení korespondenční volby plně podporuji a koaličním poslancům přeji hodně sil.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama