Mgr. Karel Haas

  • ODS
  • Pardubický kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.01.2024 14:07:00

Žádný stát na světě nikdy nezajistí stoprocentní tajnost volby

Žádný stát na světě nikdy nezajistí stoprocentní tajnost volby

Projev na 88. schůzi Poslanecké sněmovny 24. ledna 2024 ke korespondenční volbě

 Snažím se odpovídat na všechny otázky, vážená paní předsedající. Vážené kolegyně, zazněly tady dvě otázky přímo na mě k family votingu - to je otázka tajnosti voleb - a pak znova ještě to zmocňovací ustanovení. Tak k family votingu a tajnosti voleb. Je to nejpodstatnější právní bod projednávaného sněmovního tisku. Teď se omlouvám, že budu lehce odborný, ale nebojte, vidíte, že nemám před sebou počítač, nemám dokumenty.

Věřím, že právníci v tomto sále potvrdí nebo si to dohledají, že judikatura českého Ústavního soudu, Evropského soudu pro lidská práva, doktrinální odborné názory odborníků, se v otázce tajnosti shodují v jednom zásadním principu, že žádný stát na světě nikdy nezajistí stoprocentní tajnost volby v každé jednotlivé situaci. To je nemožné, protože potenciálních situací na světě je nekonečno.

Ta otázka tajnosti voleb ve svobodných zemích je postavena na tom, že stát garantuje proceduru, která tu tajnost volby voliči umožňuje. To je otázka tajnosti. Opravdu se podívejte na judikaturu českých vysokých soudů, Evropského soudu pro lidská práva. Jinými slovy, bavme se o tom, jestli ta procedura jako taková - nikoliv o tom, jestli ji "poruší" ten konkrétní volič třeba v rovině family votingu nebo podobných jevů - ale jestli stát nabízí garantovanou proceduru. To je otázka tajnosti.

K těm územním obvodům. Prosím vás, ministerstvo má stanovit... Nechtějme zase ve světě, který se turbulentně mění, aby teď tady ležel návrh územních obvodů, ve kterých budou, nebo nebudou, probíhat v budoucnu jednotlivé volby. O tom je zmocňovací ustanovení, aby ministerstvo dnes předložilo prováděcí předpis.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama