Ing. Věra Kovářová, MIM

  • STAN
  • Středočeský kraj
  • místopředsedkyně PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.01.2024 21:03:00

Nezbytnou povinností demokratů je bojovat proti antisemitismu

Nezbytnou povinností demokratů je bojovat proti antisemitismu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výročí osvobození nacistického koncentračního tábora Osvětim

 V sobotu plynulo 79 let od okamžiku, kdy sovětské vojsko osvobodilo Osvětim. Vojáci zde našli už jen sedm tisíc zubožených vězňů, které nacisté nestačili zavraždit. Statisíce dalších mužů, žen a dětí zemřely těsně před osvobozením v plynových komorách nebo na pochodech smrti.

Byla jsem v Osvětimi začátkem minulého týdne. Je to nepopsatelný, hrůzný pocit. Odosobněná průmyslová mašinérie na vraždění lidí. Hromady bot, brýlí a ostříhaných vlasů jako memento na nelidský pokus efektivně vyvraždit celý židovský národ a všechny nepohodlné Poláky, Rusy, Ukrajince, Romy, Němce, Čechy...

Je až neuvěřitelné, jak snadno se ještě před pár desítkami let podařilo nacistům vytvořit tak obludný a nelidský politický systém a posunout hromadné vraždění na denní rutinu.

Součástí pietních vzpomínek byla i konference s názvem Nikdy víc!, organizovaná Evropskou židovskou asociací, která se konala v polském Krakově. Vystoupila zde s projevy řada osobností, počínaje několika bývalými prezidenty, desítkou bývalých premiérů evropských vlád a konče vizionáři, jako Elon Musk.

Za Českou republiku jsem vystoupila také já a musela jsem upozornit na jeden velmi znepokojivý jev. Jestliže v poslední době sledujeme vzestup antisemitismu v Evropě i jinde po světě, je to samozřejmě velmi nebezpečné pro židovský národ. Ale přinejmenším stejně nebezpečné je to i pro samotnou demokracii, a tím také pro demokraty.

Rozmach antisemitismu se totiž vždy pojil s rozmachem totalitních a autoritářských tendencí. Hitlerovské Německo a Stalinův Sovětský svaz jsou nejtypičtějšími příklady. Jsem hluboce přesvědčena, že stejně jako je povinností každého demokrata nesmiřitelně bojovat proti totalitním a autoritářským snahám, nezbytnou povinností demokratů je bojovat proti antisemitismu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama