ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,55. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.08.2012 18:49:51

Mezinárodní spolupráce mezi ČR a ČLR je velkou příležitostí pro obě země

Mezinárodní spolupráce mezi ČR a ČLR je velkou příležitostí pro obě země

Předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek a velvyslanec Čínské lidové republiky v České republice, pan YU QINGTAI v pátek 24. srpna 2012 společně diskutovali o otázkách spolupráce mezi českými a čínskými regiony.

 





Příležitosti pro investování čínských firem v Jihomoravském kraji, podporu jihomoravských firem a jejich produktů v Číně, společný rozvoj turistiky, spolupráce v oblasti infrastruktury, technologických zón a high-tech nebo spolupráce mezi vysokými školami – to jsou jen některé oblasti, o kterých společně diskutovali při návštěvě velvyslance Čínské lidové republiky na jižní Moravě Jeho Excelence YU QINGTAI a předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.

„Dlouhodobou politikou Asociace krajů České republiky a Jihomoravského kraje je udělat vše pro to, abychom do našich regionů přivedli investory, podpořili rozvoj podnikání a vytvářeli podmínky pro vznik nových pracovních míst,“ říká Michal Hašek a dodává: „Úzkou obchodní a ekonomickou spolupráci s čínskými regiony považujeme za jeden z důležitých faktorů při rozvoji našich krajů.“

Proto Asociace krajů České republiky podpořila jednání premiéra Nečase na setkání zemí střední a východní Evropy s premiérem Čínské lidové republiky Wen Jiabaem v dubnu letošního roku a odsouhlasila zapojení do Plánu vzájemné ekonomické spolupráce představeného ve Varšavě.

Projekty Varšavské iniciativy jsou jedinečnou příležitostí a bylo by naprosto nezodpovědné je nevyužít pro rozvoj českých regionů a České republiky, zvlášť v době velkých ekonomických problémů v Evropě.

Asociace krajů proto oslovila premiéra České republiky se žádostí o jeho podporu při co nejrychlejší realizaci projektů s významnými pozitivními dopady pro národní ekonomiky a o zajištění rozvoje vztahů mezi Českou republikou a Čínskou lidovou republikou na úroveň obvyklou mezi ostatním zeměmi Evropské unie. Spolupráce vycházející z tradičně dobrých vztahů, založených na principech vzájemného respektování územní celistvosti a politiky nevměšování se.

Rádi bychom, aby spolupráce mezi zainteresovanými ministerstvy a kraji při podpoře investic a exportu nebo turistického ruchu byla rychlá a efektivní a abychom dokázali tuto příležitost využít obdobným způsobem, jakým spolupráci s Čínskou lidovou republikou využívají při vzájemném rozvoji svých zemí naši sousedé v Polsku či Německu. Do pracovního týmu, o jehož zřízení jsme premiéra požádali, jsme připraveni nominovat našeho zástupce.

„Jihomoravský kraj proto chce co nejdříve rozpracovat mezinárodní spolupráci vycházející z Varšavské iniciativy do konkrétních projektů,“ říká jihomoravský hejtman. „Máme zájem o čínské podnikatele, čínské turisty i čínské studenty na našich vysokých školách.“

Pro jihomoravské podnikatele je také extrémně důležitá silná politická podpora, protože uspět na tak vzdáleném trhu bez podpory státu a krajů není možné. Potenciál našich firem je přitom minimálně stejný jako u podnikatelů z jiných vyspělých evropských zemí, kteří jsou na tomto trhu mimořádně úspěšní.



Michal Hašek,
předseda Asociace krajů České republiky
a hejtman Jihomoravského kraje

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama