Mgr. Olga Sedláčková, MBA

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,64. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.08.2012 9:39:14

Reforma zdravotnictví v České republice–možná by to šlo i jinak, jenom chtít.

Reforma zdravotnictví v České republice–možná by to šlo i jinak, jenom chtít.

Obsah tohoto příspěvku je krátká kompilace veřejně dostupných informací o zkušenostech z reforem zdravotních systémů v různých zemích světa. Opravdu si můžeme dovolit tyto zkušenosti ignorovat?

Zdravotnictví založené na tržním principu:

Tento systém je obecně kritizován, má prokazatelně mnoho nedostatků, je podle všeho velmi drahý, omezuje dostupnost péče, je velmi nákladný a náročný na provoz a administraci celého systému. Provozování systému na čistě tržním principu zjevně nepřináší žádné úspory v rámci systému poskytování péče, ale naopak přináší vznik nových typů nákladů, jako jsou náklady vyvolané nutností zdravotních pojišťoven soutěžit mezi sebou na trhu (např. náklady na marketing a prodej, na reklamu, pobídky pro získávání nových pojištěnců). Tyto náklady jsou v konečném důsledku přeneseny čistě  a 100% na koncového zákazníka- tedy pojištěnce/pacienta, nejsou ale utraceny na péči o něj. Pokud je tedy skutečným cílem reformy zajistit finanční udržitelnost zdravotní péče, pak je tento systém zjevně nevhodný a  navíc z hlediska pacientů nehospodárný.

Reformy jsou nutné, populace stárne.  

Je evidentní, že populace stárne a dožíváme se vyššího věku. Na to samozřejmě systémy poskytování zdravotní péče musí nějak reagovat a vypadá to, že si s tím zatím neumí moc poradit.  Ve všech diskusích na toto téma mi ale pořád  chybí nějaká zcela konkrétní čísla a údaje o nákladech spojených s tímto konkrétním fenomenem. Bez těchto údajů nejsme schopni tento problém adresně řešit.  Nějaké řešení této situace je ale jistě možné najít pokud budeme s touto situací počítat v dlouhodobém horizontu, je jasné že to nevyřešíme nějakým opatřením, které příjde najednou z roku na rok. Možné řešení by se dalo hledat např. v úpravě parametrů zdravotního pojištění.

Nové moderní medicínské metody jsou dražší.

Ano, moderní medicínské metody jsou stále dražší, ale je otázka, zda je skutečně dokážemě efektivně využívat. Modernizuje se totiž nejenom ve zdravotnictví, ale i v jiných oblastech. Je skutečně nutné, aby byly všechny nejmodernější přístroje ve všech nemocnicích?  Není lepší je centralizovat, zajistit k nim vysoce kvalifikovaný personál a pacienty raději na náklady zdravotního systému dopravovat na vyšetření.  Toto řešení  by také umožnilo takř. 100 % provozní využítí moderních přístrojů a velmi rychlou křivku učení pro lékaře, kteří interpretují výsledky vyšetření.  Moderní komunikační technologie pak umožňují  poslat výsledky vyšetření na jakékoli zdravotní pracoviště.

A kde hledat úspory? Uvnitř systému.

V rámci naší reformy zdravotnictví se poměrně málo mluví o tom, že úspory přinesou např. i moderní metody řízení přenesené z jiných oborů do zdravotnictví. Takovou metodu může být např. „Just in Time“ ("dodání přesně načas") metoda, která vede ke snížení nákladů, protože je založena na dodání a využití zboží přesně v okamžiku jeho spotřeby či potřeby. Tím se sníží vedlejší náklady např. na skladování materiálu, omezí se uložení prostředků do zásob a může se tak předejít i možnosti, že se některý materiál zkazí a musí být zlikvidován. Ano, určitě by tato metoda pro využití ve zdravotnictví měla svoje specifika, ale proč to nezkusit.

A takových příkladů se jistě najde mnohem víc. Tak proč to nezkusit i u nás?

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama