Ing. Veronika Vrecionová

  • ODS
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,67. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.02.2024 18:09:00

Zpátečka Evropské komise je důkazem počáteční zahleděnosti do zelené ideologie

Zpátečka Evropské komise je důkazem počáteční zahleděnosti do zelené ideologie

Po několika vypjatých týdnech, kdy se zemědělství stalo hlavním tématem jak v Evropě, tak v Česku, Evropská komise představila některé návrhy na snížení administrativní zátěže pro zemědělce.

 Europoslankyně Veronika Vrecionová u této příležitosti aktuální jednání komise kvituje, podobně jako řadu dobrých návrhů snížení byrokracie v zemědělství, které z jednání vyvstaly. Upozorňuje ale na počáteční zahledění do zelené ideologie a absolutní odtržení od reality v zemědělském sektoru.

„Jsem ráda, že Komise konečně začala jednat a přišla s řadou dobrých návrhů na snížení byrokracie v zemědělství. Nicméně, byla to právě Komise, která tuto zátěž vytvořila a teď hasí vlastní požár,” říká Veronika Vrecionová, europoslankyně za ODS.

Evropská komise chce v krátkodobém horizontu například revizi pravidel týkajících se podílu trvalých travních porostů, revizi metodiky pro systém monitorování ploch (AMS), tak aby došlo k výraznému snížení kontrol na místě u farmářů, nebo zjednodušení změn ve strategických plánech SZP. Některá opatření dopadnou přímo na zemědělce, některá rozváží ruce členským států.

Komise navrhuje i střednědobé a dlouhodobé změny, ale to jsou změny, které si vyžádají úpravu evropské legislativy, která má nastat po konzultacích v letošním roce.

„Je až úsměvné, že chce Komise nyní vést strategické dialogy a konzultace o nastavení zemědělské politiky, když posledních pět let pracovala na tom, aby ji co nejvíce zkomplikovala. Ukazuje to pouze to, jak byla Evropská komise zahleděna do své zelené ideologie a je absolutně odtržena od reality v zemědělském sektoru. V posledních týdnech se ukázalo, že zemědělci mají sílu a není radno je opomínat,” říká Veronika Vrecionová.

„Doufám, že s novou Komisí v letošním roce přijde i racionální otevřený přístup k diskuzi a nastavení nové společné zemědělské politiky po roce 2027," dodává Vrecionová.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama