Občanská demokratická strana

  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,73. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.03.2024 7:17:00

Vytvoření nástroje pro Ukrajinu znamená pružnější i lépe kontrolovanou pomoc

Vytvoření nástroje pro Ukrajinu znamená pružnější i lépe kontrolovanou pomoc

Evropský parlament na svém zasedání ve Štrasburku schválil vytvoření nástroje pro Ukrajinu v hodnotě 50 miliard eur v rozpočtu EU na období 2024–2027.

Nástroj bude sloužit na obnovu a rekonstrukci Ukrajiny, která v důsledku ruské invaze utrpěla značné sociální, hospodářské a environmentální škody. Hlavním cílem je pomoc při udržování makrofinanční stability země a zmírňování finančních obtíží Ukrajiny.

„V souvislosti s Ukrajinou se hovoří hlavně o vojenské pomoci, případně o přijímání uprchlíků. To je v pořádku, ale stěžejní část prostředků plyne na ekonomickou pomoc napadené zemi, která musí i ve válce pokrývat své běžné výdaje (platy, důchody), a výhledově také rekonstruovat zničené obce a infrastrukturu. Vytvoření specifického nástroje pro Ukrajinu v evropském rozpočtu pomůže zamezit situacím, kdy by někdo pomoc blokoval s vyhlídkou naplnění vlastních partikulárních politických cílů, tedy jako nástroj vydírání,“ říká europoslankyně Veronika Vrecionová.

„V našem zájmu je stabilní Ukrajina, na tom bychom se mohli shodnout všichni. Nástroj pro Ukrajinu bude vybaven pojistkami proti zneužívání a korupci a podpoří i zlepšení vnitřního kontrolního systému Ukrajiny. Předpokládá se velké zapojení ukrajinských podniků, včetně malých a středních podnikatelů, do obnovy vlastní země. Nesmíme v tom Ukrajinu nechat,“ dodává europoslanec Alexandr Vondra.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama