Ing. Veronika Vrecionová

  • ODS
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,67. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.03.2024 18:05:00

Rusko vede hybridní válku i na poli zemědělství

Rusko vede hybridní válku i na poli zemědělství

Europoslankyně Veronika Vrecionová upozorňuje na hybridní válku, vedenou Ruskem v oblasti zemědělství, jejímž cílem je podkopat podporu Ukrajiny a šířit negativní sentiment vůči ukrajinským farmářům.

 Vrecionová zdůrazňuje, že dovoz ukrajinských zemědělských produktů do EU zůstává stabilní, či dokonce nižší než před konfliktem, a odmítá tvrzení o negativním dopadu na evropské zemědělství.

„Data jasně ukazují, že dovoz ukrajinských zemědělských komodit není tak velký, jak se neustále prezentuje. Většina komodit je na stejné úrovni, jako v době před válkou a jsou dokonce komodity (oves, med), kterých se dováží výrazně méně než před začátkem války. Neexistuje nejmenší důvod neprodloužit liberalizaci dovozu z Ukrajiny. Návrh Komise dokonce obsahuje safeguard doložku na vejce, cukr, drůbeží maso,“ uvedla europoslankyně Veronika Vrecionová, členka Výboru Evropského parlamentu pro zemědělství a rozvoj venkova.

„Tento narativ proti Ukrajině nerozehrává nikdo jiný než Rusko. Jak ukazují data za rok 2022 a 2023, dovoz ruských komodit do EU se výrazně zvýšil, a to mnohonásobně, například u ječmene a pšenice. Obecně je dovoz z Ruska vyšší nebo na stejné úrovni, jako před začátkem války. Je zcela zřejmé, že Rusko vede i v zemědělství hybridní válku, která má za cíl ohrozit naši pomoc Ukrajině a rozdmýchat nenávist proti ukrajinským farmářům,“ doplnila Vrecionová.

„Je nezbytné, abychom se vrátili k původní dohodě a pomáhali Ukrajině s vývozem komodit do třetích zemí. Čím víc pomůžeme Ukrajině s obchodem a vývozem její vlastní produkce, tím lépe bude zvládat fungování státu a boj s Ruskem. I proto jsem se připojila k otevřenému dopisu, ve kterém s kolegy vyzýváme Evropskou komisi k sankcím na ruský dovoz zemědělských a krmných produktů. Rusko používá potraviny jako další zbraň v hybridní válce, kterou už více než dva roky vede. Tomu musíme zabránit,“ uzavřela Veronika Vrecionová.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama