Bc. Markéta Gregorová

Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • Piráti
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,72. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.03.2024 21:03:00

Stop vykořisťování pracovníků ze třetích zemí a méně byrokracie

Stop vykořisťování pracovníků ze třetích zemí a méně byrokracie

Europoslanci dali zelenou novele jednotného postupu vyřizování žádostí o práci a pobyt v Evropské unii pro příslušníky třetích zemí.

 Nově schválená legislativa, která je přepracováním původní směrnice o jednotném povolení z roku 2011, obsahuje aspekty posilující práva pracovníků a zjednoduší i urychlí postupy pro získání povolení. Pirátská europoslankyně Markéta Gregorová oceňuje, že pravidla stojí na dodržování lidských práv.

Směrnice obsahuje hned několik mechanismů, jejichž cílem je mimo jiné narovnat práva pracovníků či usnadnit a zrychlit postup podávání žádostí. „Jsem velmi ráda, že novela o jednotném povolení je do velké míry založena na ochraně lidských práv pracovníků a také zajištění sociálních práv jejich rodinám. Jedná se o klíčový krok vpřed směrem k jejich integraci do naší společnosti,” vyzdvihuje Gregorová.

„Důležité jsou především postupy zajišťující ochranu před vykořisťováním, posílení práv na rovné zacházení, zahrnutí práva na informace a na právní pomoc. Nově vzniká také povinnost pro členské státy sledovat, kontrolovat a případně sankcionovat porušování pracovních práv, a to především v odvětvích se zvýšeným rizikem takového porušování,” pokračuje Gregorová.

„Ze zjednodušení a zrychlení postupu pro získání jednotného povolení budou těžit jak konkrétní pracovníci přijíždějící do Evropské unie za prací, tak samotné členské státy. Směrnice bude mít pozitivní dopad na hospodářský růst jednotlivých zemí a také na odstranění nedostatku pracovních sil napříč Evropou. Pro velké i malé evropské podniky bude totiž jednodušší najít a zaměstnat pracovníky, které potřebují,” vysvětluje Pirátka.

„Důležitou součástí novely jsou například upravené podmínky při změně zaměstnavatele. Doposud nebylo možné zaměstnavatele změnit na stávající pracovní povolení, změna práce tak představovala pro pracovníky i společnosti velkou administrativní zátěž a časovou prodlevu. Legislativa však zavádí právo na změnu zaměstnavatele pro držitele jednotného povolení. Novinkou je také právo setrvat v členském státě povolení po dobu tří až šest měsíců z důvodu nezaměstnanosti za účelem hledat si nové zaměstnání,” ukončuje Gregorová.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama