Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.03.2024 7:16:21

Dlouhodobě prosazujeme zlepšení podmínek pro zdravotně postižené občany!

Dlouhodobě prosazujeme zlepšení podmínek pro zdravotně postižené občany!

Na dnešní den, 19. března, připadá Mezinárodní den invalidů, jejichž osud nám nemůže být lhostejný. Proto si tímto dnem připomínáme, s jakými překážkami se zdravotně postižení občané každý den musí vyrovnávat a překonávat je.

Hnutí SPD dlouhodobě prosazuje zlepšení podmínek pro zdravotně postižené občany, aby se v rámci svých zdravotních možností začlenili do naší společnosti a byla jim zajištěna účinná pomoc státu. Naši poslanci zpracovali a předložili celou řadu pozměňovacích návrhů, které by těmto osobám zlepšily kvalitu života, ale poslanci z vládní pětikoalice je vždy zamítli projednat. Upřednostňujeme poskytování sociálních služeb, které podporují setrvání osoby v jeho přirozeném sociálním prostředí, což má velmi pozitivní dopad na posilování stability rodiny a rodinné harmonie.

Pod nátlakem opozičních poslanců a z důvodu stále se propadajících preferencí vládnoucí KDU-ČSL, kdy její předseda Marian Jurečka je zároveň ministrem práce a sociálních věcí, předložila skupina vládních poslanců do Sněmovny novelu zákona o sociálních službách (vedeno jako sněmovní tisk 605). Dle zástupce navrhovatele Mariána Jurečky je navržena zvýšená částka na příspěvek na péči, ale ne ve všech stupních. Tato novela zákona o sociálních službách byla naposledy projednávána v Poslanecké sněmovně ve druhém čtení dne 8. března 2024. Za hnutí SPD poslankyně a zároveň místopředsedkyně výboru pro sociální politiku Bc. Lucie Šafránková zpracovala k této novele celkem 13 pozměňovacích návrhů, ve kterých jsou navýšeny finanční prostředky pro jednotlivé stupně postižení. Na rozdíl od návrhu vládních poslanců předkládáme též i výrazné navýšení finanční částky i pro osoby v prvním stupni postižení.   

Například v našem pozměňovacím návrhu sněmovního dokumentu číslo 4054 navrhujeme rozšířit portfolio stávajících oficiálně poskytovaných sociálních služeb, k terénním a ambulantním sociálním službám zařadit i pomoc s péčí o nezletilé děti včetně jejich doprovodu mimo domácnost. Učinili jsme tak na základě mnoha podnětů od občanů a v rámci vlastních zkušeností, na základě oprávněných požadavků a zkušeností lidí a rodin, kteří dlouhodobě pečují o vážně zdravotně postižené a bezmocné členy svých domácností a zároveň se starají o nejmenší děti, které ještě nemohou bezpečně chodit do školky, školy či na jiné volnočasové aktivity. 

V hnutí SPD prosazujeme, že stát musí zabezpečit důstojné podmínky pro osoby, které se o sebe již zcela postarat nemohou, a též ocenit i ty, kteří jsou ochotni těmto zdravotně hendikepovaným osobám pomoci.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama