Bc. Lucie Šafránková

poslankyně, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku
  • SPD
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.03.2024 10:21:00

Spravedlivá mzda nesmí být luxus jen pro bohaté

Spravedlivá mzda nesmí být luxus jen pro bohaté

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu, aby zahraniční firmy, podnikající v České republice, v ní také reinvestovali své zisky

 V České republice jsou ve srovnání například se sousedním Německem několikanásobně nižší průměrné mzdy. Vše se svádí na to, že je u nás „nižší produktivita práce“, což znamená, že nadnárodní a zahraniční firmy k nám přesouvají podniky, kde se produkuje „nižší přidaná hodnota“, což je jedním ze znaků, že jsme ekonomickou kolonií západu. U nás si zahraniční firmy levně vyrobí levné komponenty a finálně je kompletují na západě, a tam slíznou i smetanu z toho, co vydřeli čeští pracovníci.

Prosazujeme, aby zahraniční firmy u nás musely reinvestovat své zisky, a to i formou zvyšování mezd českým pracovníkům. Bylo by dobré, kdyby se odbory zastaly zaměstnanců a požadovaly pro ně zvýšení mezd. Například v roce 2021 německá průměrná hrubá mzda dosáhla úrovně 4398 EUR (tj. 108 518 Kč) a v ČR 38 911 Kč. Ještě šílenější je to, že i když Němci mají téměř třikrát vyšší mzdy, potraviny a řadu produktů mají levnější!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama