PhDr. Lubomír Zaorálek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.03.2024 18:05:00

Fialova vláda si práce svých špičkových diplomatů neváží?

Fialova vláda si práce svých špičkových diplomatů neváží?

Eva Filipi je jednou z nejzkušenějších českých diplomatek, která se dočkala mimořádného uznání ve světě mezinárodní diplomacie.

 Za její práci jí poděkoval exministr zahraničí a lídr kandidátky Sociální demokracie do Evropského parlamentu Lubomír Zaorálek.

Kromě jiného se jí podařilo pomoci desítkám lidí, včetně Čechů, ze Syrského vězení. Na vysoké profesionální úrovni působila na ambasádách v Iráku, Libanonu, Turecku a Sýrii. Je podivné, že se jí po ukončení její poslední mise v Damašku nedostalo patřičného ocenění a uznání od současného ministra zahraničí ani premiéra.

„Nevzpomínám si, že by se mi dostalo tolika poděkování od kolegů ministrů z jiných zemí v souvislosti s působením našeho velvyslance, jako tomu bylo v případě Evy Filipi za jejího působení v syrském Damašku. Opakovaně mi děkoval například ministr zahraničí USA John Kerry nebo německý šéf diplomacie Frank-Walter Steinmaier, ale stejně tak její práci oceňovala diplomacie Polska nebo Holandska,“ vyzdvihl Lubomír Zaorálek.

„Jsem si jist, že kdyby byl ještě mezi námi Karel Schwarzenberg, tak by se také připojil k mému poděkování, protože jsme oba vždy velmi oceňovali práci, kterou Eva Filipiová odváděla na Blízkém Východě. Bylo na ní vidět, že dělá práci, kterou má ráda, a které jí přináší radost a zároveň přitom z přesvědčení slouží zájmům České republiky a snaží se, aby to, co dělá přinášelo její zemi maximální užitek,“ dodal.

„Eva Filipi dokázala pracovat i ve velmi nelehkých podmínkách. Vzpomínám si, že jsem v době jejího působení musel opakovaně odmítat její návrhy, aby z Damašku byla stažena ochranná služba, která tam byla pro její bezpečnost, protože mi tvrdila, že je to pro „ty mladé chlapce“ příliš nebezpečné a ona má o ně hrozný strach. Jí samotné, „staré bábě“ se přece nemůže nic stát, říkala mi,“ připomíná volební lídr SOCDEM. „Děkuji Evě Filipi za spolupráci a za to, co dokázala. Přeji ji hodně štěstí do dalších let,“ uzavřel Lubomír Zaorálek.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama