Mgr. Martina Berdychová

Místopředsedkyně hnutí Východočeši
  • BPP
  • Královéhradecký kraj
  • náměstkyně hejtmana
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.04.2024 8:05:00

Královéhradecký kraj podpoří pět filmových projektů

Královéhradecký kraj podpoří pět filmových projektů

Šest milionů korun rozdělí Královéhradecký kraj mezi filmaře v rámci dotačního programu na podporu audiovizuální tvorby.

 Hlavním účelem programu je poskytnout neinvestiční finanční podporu pěti produkcím, mezi kterými jsou jak celovečerní filmy, tak jeden televizní seriál. Produkce část natáčení stráví v regionu.

„Naším cílem je rozvoj tvůrčí činnosti v oblasti filmové tvorby a ekonomický přínos pro mnoho subjektů nejen z kulturního a kreativního sektoru v Královéhradeckém kraji. Věřím, že tento dotační program bude mít také dopad na destinační potenciál našeho kraje. Audiovizuální tvorba je mimořádně důležitým prostředkem pro rozvoj kreativity a kulturního dědictví. Je to způsob, jakým můžeme oslovit a obohatit spolupráci místních aktérů včetně využití tradičních a uměleckých řemesel v kraji, zapojení odborných profesí i umělců,“ uvedla náměstkyně hejtmana Martina Berdychová, odpovědná za oblast kultury a cestovního ruchu.

Královéhradecký kraj měl ve výzvě připraveno šest milionů korun a produkční společnosti mohly požádat o podporu až do výše 80 % celkových uznatelných nákladů projektu. Celkem se přihlásilo dvanáct uchazečů, z nichž bylo na základě hodnotících kritérií vybráno pět projektů k podpoře. Doba realizace projektů je stanovena od 1. ledna 2024 do 31. prosince 2026.

Jedním z podpořených projektů je snímek Dovolená v Českém ráji mladého režiséra a scénáristy Adama Kolomana Rybanského, který pochází z Třebechovic pod Orebem. Jeho debutový film Kdyby radši hořelo měl světovou premiéru na Berlinale a nyní bude natáčet celovečerní komedii o rodinných vztazích na dovolené v Českém ráji.

Film pojednává o rodině, která tráví dovolenou v kempu u Trosek. Dovolená je pro mnohé rodiny obdobím, které je nejnáchylnější k hádkám. Každý si chce tento čas užít, ale každý má o užívání jinou představu. V Královéhradeckém kraji se uskuteční celkem 13 natáčecích dní, při kterých filmaři využijí místní služby, ať už pro ubytování a stravování štábu, pronájem lokací, nájem komparsu a další služby. Děj filmu se odehrává v Českém ráji v okolí zříceniny hradu Trosky na pomezí Libereckého a Královéhradeckého kraje. Kemp, který je hlavním motivem a lokací filmu, se nachází nedaleko obce Mladějov. Dalšími lokacemi, které se ve filmu objeví jsou Prachovské skály či Jinolické rybníky.

Podpořené audiovizuální projekty v roce 2024:
Dovolená v Českém ráji (Bratři, s. r. o.) – podpora ve výši 2,3 milionu korun
Kukaččí vejce (Flamesite, s. r. o.) – podpora ve výši 1,2 milionu korun
Lež na horách (Prima ORIGINALS, s. r. o.) – podpora ve výši 959 tisíc korun
Les (nutprodukce, s. r. o.) – podpora ve výši 768 tisíc korun
Ošklivá Mandarínka (Analog Vision, s. r. o.) – podpora ve výši 767 tisíc korun

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama