Ing. Miloslava Vostrá

  • KSČM
  • Braškov
  • zastupitelka obce
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.09.2012 16:56:48

Mají sociální karty umožnit kontrolu obyvatel nebo je to jen velký tunel?

Mají sociální karty umožnit kontrolu obyvatel nebo je to jen velký tunel?

Nový nápad ministerstva práce a sociálních věcí, tzv. S-karta vzbuzuje více otázek, než pan ministr poskytuje odpovědí.

Zásadním problémem je, proč vůbec měnit něco, co do této chvíle fungovalo. Ještě nejsou zapomenuty problémy s přechodem na nový program a vleklé potíže s vyplácením sociálních dávek a ministerstvo se vrhá do nového, stejně pochybného projektu.

Zásadní otázkou je, zda nedochází k porušení antimonopolních podmínek a potažmo i k narušení základního lidského práva vybrat si. Sociální karty bude totiž provozovat pouze Česká spořitelna. Proč byla jakákoli konkurence z této mimořádné státní zakázky vyloučena? Proč dlouholetí klienti jiných bankovních ústavů budou státem nuceni stát se klienty České spořitelny? Zákonitě musí padnout otázka, co z toho kdo má. Prostor pro korupci by tu totiž zcela jistě byl.

Zavedení S-karet kritizuje hlavně Národní rada osob se zdravotním postižením kvůli nepřímé diskriminaci příjemců dávek. Nutnost používání bankomatů znevýhodňuje všechny obyvatele obcí, v nichž zařízení není nebo občany, kteří si peníze z bankomatu kvůli postižení vybrat nemohou. Ministerstvo je svým nápadem činí závislejší na okolí. Diskriminace je však patrná i v nemožnosti vybrat si banku, u které bude účet veden – na rozdíl od lidí, kteří žádné dávky od státu nepobírají.

Nelze se zbavit dojmu, že projekt S-karet má přes vyplácené dávky umožnit státu větší kontrolu nad velkou částí obyvatel. Nebo je to jinak a jde prostě pouze o kšeftík pro nějaké kamarády? To jsou otázky, na které mají občané právo znát odpovědi.

Ing. Miloslava Vostrá, poslankyně Parlamentu ČR

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama