Mgr. Martin Červíček, Brig.gen.v.v.

  • ODS
  • Náchod
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,39. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.05.2024 8:05:00

Staráme se o klienty, kteří dokáží plnohodnotně žít, potřebují ale pomoc

Staráme se o klienty, kteří dokáží plnohodnotně žít, potřebují ale pomoc

Královéhradecký kraj zahájil v Novém Městě nad Metují výstavbu domova pro osoby se zdravotním postižením (DOZP). Investice bude stát více než 140 milionů a hotová by měla být do konce příštího roku. Sloužit bude 18 klientům se zdravotním hendikepem.

 „Projekt na výstavbu nového domova v Novém Městě nad Metují zapadá do našeho úsilí o posilování nabídky menších domovů rodinného typu pro klienty služeb sociální péče po celém našem kraji. Vedle výstavby pobytových zařízení pro seniory se tak kraj stará o klienty, kteří potřebují pomoc druhých, přitom ale dokáží žít plnohodnotný život jako jejich vrstevníci. Pokračujeme tak v podobných investicích, jaké jsme nedávno dokončili v Hajnici na Trutnovsku, Třebechovicích pod Orebem nebo v Roudničce v Hradci Králové,“ zhodnotil hejtman Martin Červíček.

Nový domov, navržený jako rodinný dům se třemi domácnostmi, bude disponovat také zázemím pro denní programy a nezbytnými provozními prostory, jako je zázemí pro personál či praní prádla. Centrem jednotlivých domácností bude obývací pokoj s kuchyňským koutem a jídelnou, soukromí obyvatelům zajistí jednolůžkové pokoje.

„Naším cílem je nabídnout klientům takové podmínky, které jim umožní co nejlepší začlenění do běžného života. Nový domov proto bude vypadat jako běžné rodinné bydlení. Zároveň ale bude disponovat společnými prostory pro aktivizační činnosti. Chceme tak zvyšovat soběstačnost ubytovaných osob, čehož se v ústavní formě pobytového zařízení nedá docílit,“ popsala záměr náměstkyně Martina Berdychová odpovědná za sociální oblast.

Celková investice na stavbu a vybavení se odhaduje na více než 144 milionů korun včetně DPH. Většinu nákladů, zhruba 80 milionů korun, kraj plánuje čerpat v rámci dotace z Národního plánu obnovy. Součástí projektu je rovněž vybudování přilehlých zpevněných ploch, související technické infrastruktury, oplocení a retenční nádrže pro zadržování dešťové vody. Kraj také pořídí nové vybavení a nábytek přibližně za 10 milionů korun.

„V každé domácnosti bude ubytováno maximálně šest klientů, přičemž celková kapacita bude 18 lůžek. Dispozice místností, šířky chodeb i sanitární a další vybavení budou uzpůsobené pro bezbariérové užívání a pro možnost převozů na lůžku po celé domácnosti. Pro ještě lepší propojení s venkovním prostorem domova bude ze všech pokojů možný přístup ven na terasu, a to dokonce i na lůžku,“ doplnil první náměstek hejtmana pro investice a inovace Pavel Bulíček.

Stavba, kterou kraj oficiálně zahájil 23. května, probíhá v areálu bývalých kasáren, u parku Březinky v Novém Městě nad Metují. Provozovatelem nového zařízení bude Ústav sociální péče pro mládež Kvasiny – příspěvková organizace Královéhradeckého kraje, která poskytuje pobytové sociální služby lidem s mentálním postižením.

Transformace sociálních služeb je jedním ze strategických cílů kraje. Postupně tak nahrazuje klasické ústavní kapacity kapacitami komunitního charakteru pro bydlení klientů se specifickými potřebami, kteří mohou žít plnohodnotný život a začleňovat se do společnosti. Nedávno tak kraj například otevřel nové chráněné bydlení v Jičíně či domov pro osoby se zdravotním postižením v Třebechovicích pod Orebem. Služba domov pro osoby se zdravotním postižením komunitního charakteru je od loňského roku dostupná i v Hradci Králové v Roudničce.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama