MUDr. Ivan David, CSc.

  • SPD
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,94. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.05.2024 18:05:00

Tolik náhod najednou?

Tolik náhod najednou?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica

 „Šokující informace“: Útočník na Fica nakonec možná nebyl jediným pachatelem Dosud se hovořilo o tom, že to byl „osamělý vlk“, kdo postřelil slovenského premiéra Roberta Fica. Nyní existuje podezření, že muž měl příznivce. „Došlo k většímu spiknutí proti Ficovi?“ ptá se Die Zeit.

Muž, který kriticky zranil slovenského premiéra Roberta Fica, nemusí být nakonec osamělým pachatelem. Existují pro to důkazy, řekl minulou neděli novinářům v Bratislavě ministr vnitra Matúš Šutaj-Eštok. Zdůraznil: "Dali jsme dohromady tým vyšetřovatelů, kteří budou pracovat i s verzí, že nešlo o vlka samotáře."

„Situace se ukazuje být ještě horší, než jsme čekali,“ řekl ministr obrany Robert Kaliňák. Jiná strana mohla „jednat ve prospěch pachatele“. Kalinák žádné podrobnosti neuvedl. Úřady dříve hovořily o osamělém pachateli. Kalinák dodal, že existují indicie, že pokus o atentát byl "probírán ve větším kruhu". A dál: "Všechno je to šokující informace a pro mnohé z nás by bylo mnohem snazší, kdybychom mohli mluvit pouze o jedné osobě."

Jednou z indicií je, že kompletní obsahová historie facebookové stránky pachatele byla smazána dvě hodiny po jeho zadržení, uvedl Šutaj-Eštok. Muž byl v té době v rukou policie a sám na místo neměl přístup. Ministr vnitra řekl, že jeho manželka k němu v tu chvíli také neměla přístup. Kdo tedy provedl výmaz? Šutaj-Eštok poslal varování „všem hrdinům klávesnice“, kteří na internetu schvalovali pokus o atentát na devětapadesátiletého šéfa vlády nebo šířili další nenávistné zprávy a výzvy k násilí. Policie proti všem takovým agitátorům nemilosrdně zasáhne, najde je a zajistí jejich potrestání.

Ficův stav zůstal vážný podle Kaliňáka i čtyři dny po útoku. Devětapadesátiletý muž má ale pozitivní prognózu, řekl Kalinák před nemocnicí v Banské Bystrici, kde se premiér léčí. "To nejhorší z toho, čeho jsme se báli, je za námi, alespoň prozatím." Zástupce ředitele nemocnice Milan Urbáni novinářům řekl, že se má za to, že „pacient není v současné době v život ohrožujícím stavu“.Rekonvalescence však zabere hodně času. "Pevně věříme, že vše půjde dobrým směrem."

Fico byl střelen do břicha minulou středu před kulturním domem v Handlové. Sám v dubnu na Facebooku sdílel své hodnocení, že rostoucí napětí může vést k vraždám politiků. Fico v příspěvku obvinil média z podněcování napětí. V poslední době stále častěji vystupoval proti pandemické smlouvě WHO a další pomoci Ukrajině. Tolik Die Zeit.

Když sečteme Obrsmrt íránského prezidenta v hořícím vrtulníku, zatím nepotvrzený pokus o atentát na saúdského korunního prince a postřelení Fica, můžeme si klást mnoho znepokojujících otázek. Tolik náhod najednou?

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama