ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.05.2024 22:01:00

Chceme otevřít debatu o dani ze superbohatství

Chceme otevřít debatu o dani ze superbohatství

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k zajištění dostatku finančních prostředků pro chod státu

 Pro Evropu, a s ní i pro Českou republiku, existuje dobré a jednoduché řešení, jak získat miliardy na modernizaci ekonomiky nebo lepší veřejné služby, jako školství a zdravotnictví. Je jím zdanění majetku superbohatých, jak ukazuje studie, kterou si nechala vypracovat Strana zelených.

Touto studií chceme otevřít debatu o dani ze superbohatství. Není možné, aby daňovou zátěž nesli z velké míry zaměstnanci nebo důchodci. Náš návrh jasně ukazuje, jak můžeme jednoduše získat peníze pro modernizaci Česka a potřebné investice.

Podle studie by zdanění superbohatství, tedy majetku nad 111 milionů korun, sazbou 3,5 procenta přineslo státnímu rozpočtu více než 58 miliard korun ročně. Tato daň by se přitom dotkla pouze zhruba 4200 osob v České republice.

Zdanění superbohatství podporuje 63 procent respondentů reprezentativního průzkumu, který jsme si nechali zpracovat. Nadpoloviční většinu mají tyto návrhy u voličů v podstatě všech relevantních stran. Například i 58 procent voličů ODS se zdaněním superbohatých souhlasí.

Zelení poukazují i na to, že návrh má ekologickou rovinu. Jedno procento nejbohatších lidí produkuje více emisí CO2 než nejchudší polovina světové populace. Je proto logické, aby se na ochraně klimatu a modernizaci ekonomiky superbohatí podíleli odpovídajícím způsobem.

Proč takovou daň ještě nemáme? Problémem je stará politická generace, která nemá odvahu ani vůli takové jasné řešení přijmout, jak v Česku, tak na celoevropské úrovni. Buďto nechtějí, nebo nemohou, protože jsou na superbohaté napojeni nebo jim jsou zavázáni. Proto potřebujeme v politice novou generaci, která se nebude bát rozumné řešení prosazovat.

Více o našem návrhu se dozvíte ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama