Ing. Miloslava Vostrá

  • KSČM
  • Braškov
  • zastupitelka obce
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.09.2012 19:24:00

Špatné projekty nás přijdou na miliardy

Špatné projekty nás přijdou na miliardy

Vyjádření poslankyně a místopředsedkyně ÚV KSČM M. Vostré k problémům s evropskými dotacemi na MŠMT.

České republice se povedlo být zase unikátní. Evropská unie nám nabízí peníze, ale my je nechceme, protože je nevyužijeme. Alespoň podle ministra školství Petra Fialy. Přitom neustále ze všech stran slyšíme, že něco nejde, protože na to chybí peníze. Tak jak to je?
 Pravda je nejspíš taková, že dotace Evropské unie bychom více než potřebovali. Bohužel jsou vázány na vytvoření kvalitních projektů. A ukazuje se, že vytvořit takový projekt není snadné. Lidé, kteří to mají na starosti, selhávají a politikům pak nezbývá než tvrdit, že bychom ty miliardy stejně nevyužili. Že něco není v pořádku, dokládají i další problémy při čerpání evropských dotací. Systémové chyby, ke kterým v čerpání peněz z operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost dochází, nás budou stát až jednu miliardu korun. Z různých důvodů neproplatitelné výdaje v projektech financovaných z veřejných rozpočtů představují částku asi 800 milionů. Kromě těchto plošných korekcí budou u problematických projektů provedeny další, individuální. Částka tak může vyšplhat ještě výše.    Problém se netýká jen ministerstva školství, tady byl pouze nejhlasitěji odhalen. Snad každé ministerstvo má nějakého svého dotačního kostlivce ve skříni. Na špatnou práci ministerských rádoby odborníků tak doplatíme všichni. Mělo by nás tedy všechny zajímat, jak ministerstva hodlají tuto neúnosnou situaci řešit a také, kdo ponese za promarněné miliardy zodpovědnost.   Ing. Miloslava Vostrá, poslankyně Parlamentu ČR
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama