Mgr. Lenka Kadlecová

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.09.2012 8:49:07

Zvýšená daň za ekonomickou ješitnost

Zvýšená daň za ekonomickou ješitnost

Někteří lidé jsou zarputile ješitní a odmítají mimo jiné přiznat svoji chybu, ať to stojí, co to stojí.

Je v zásadě jedno, jestli jde o chybu v soukromém životě či podnikání, je to nepříjemné, a může to končit i tragicky. A proto když takto postupuje top manažer, nebo politik, následky jsou vždy dalekosáhlé. Dopouští-li se pak takové pošetilosti dokonce premiér a ministr financí, jde o katastrofu, neboť následky jejich ješitnosti pocítí celá země.

Bývaly doby, kdy se Miroslav Kalousek i Petr Nečas zapřísahali, že žádné daně zvyšovat nebudou. Pak ovšem ministr financí přijal za své koncepce svého předchůdce, a pravicoví politici daně zvýšili. V případě DPH šlo nejprve o růst snížené sazby z 5% na 9 %, později vzrostly obě sazby na 20 % (z 19 %) a 10 %, poté vzrostla snížená sazba na 14% a od příštího roku má jít o 21 % a 15 %. Člověk nemusí být ekonom, aby si dokázal spočítat, že se snížená sazba DPH od roku 2007 ztrojnásobila.

Výběr se ovšem neztrojnásobil, právě naopak. V prvním pololetí letošního roku, po růstu snížené sazby z 10 % na 14 %, poklesl o 2,6 %. Není divu, že si premiér a ministr financí vysloužili kritiku zleva i zprava. Jako zatím poslední se k ní přidal i pravicový prezident Klaus, zakladatel Nečasovy ODS. Renomovaný ekonom Niedermayer, jehož článek mne nedávno velmi zaujal, upozorňuje, že vláda nedělá nic pro oživení hospodářského růstu. Stejně jako tomuto pravicovému ekonomovi i laikovi jako jsem já, chybí nějaká koncepce, promyšlený plán.

Nelze ani vynechat lidskou stránku věci. Právě naopak, ta je na celém problému tím nejdůležitějším. Faktorem, který slovy Miloše Kopeckého „mění frašku v tragédii“. To, co tyto ekonomické

hokus-pokusy udělají s životní úrovní nejen důchodců či mladých rodin s dětmi, ale nás všech, to bude asi nejhmatatelnější a zároveň nejhorší výsledek práce této vlády.

Nejsem ekonom a problematika Lafferovy křivky je pro mne příliš abstraktním tématem. Mám však jiné – celkem spolehlivé – vodítko pro formování svých názorů. A totiž, že pokud se na nějakém ekonomickém problému shodnou odboráři, levicoví ekonomové, pravicoví ekonomové, podnikatelé i prezident (tedy lidé, kteří se dost „ideologicky“ liší), má velmi pravděpodobně pravdu většina. A odpověď premiéra?: „Všichni, kdo mají jiný názor, jsou ekonomičtí debilové“. Tečka, konec debaty. Té debaty, co ani pořádně nezačala.

Premiérův výrok vítám, neboť mi potvrdil, co si dávno myslím, a co jsem psala v úvodu. Současné zvyšování DPH nedoporučila žádná studie či ekonomická teorie, ani dobrozdání expertů, ba ani nějaká bizarní konspirace, ale jen a pouze ješitnost dvou pánů, kteří nedovedou veřejnosti přiznat svou chybu. A to i ve světle poslední informace, že naše ekonomika se nadále propadá, zatímco všem okolním státům se daří lépe.

Bohužel, tuhle ješitnost zaplatíme my všichni. Nejen vyššími cenami potravin, ale dalším rokem, který jsme – co se týká skutečných prorůstových opatření – promarnili.

Mgr. Lenka Kadlecová

kandidátka na hejtmanku Libereckého kraje za ČSSD

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama