ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,88. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.09.2012 17:16:38

Metanolová kauza ukazuje na selhání státu

Metanolová kauza ukazuje na selhání státu

Kvůli metylalkoholu umírají lidé a někteří z těch, kteří vypili otrávený tvrdý alkohol, budou mít trvalé následky. Tragický případ vzbuzuje mnoho zcela zásadních otázek. Selhala státní kontrola? Najde se viník? Bude vyvozena odpovědnost politiků?

  Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

V pátek večer ministr zdravotnictví s okamžitou platností zakázal prodej a nalévání tvrdého alkoholu nad 20 % na celém území republiky. Od vyhlášení prohibice policisté, inspektoři, celní správa a dokonce i hasiči kontrolují její dodržování v restauracích, kamenných obchodech i pouličních stáncích. Musí stát předvádět, že je schopný důsledné kontroly až v situaci, kdy dojde k tragédiím? Proč kontrolní orány nekonaly už dříve, když i vládní představitelé připouštějí, že černý trh s alkoholem, ilegální výroba, pančování a pašování u nás v klidu bujel už řadu let? Je laxní přístup kontrolních orgánů otázkou neschopnosti nebo dokonce záměru?

Většina postižených lidí je z Moravskoslezského kraje a médii probleskly informace, že na vině může být metanol z tekutiny do ostřikovačů, dovážené z Polska, kterou ilegální výrobci do tvrdého alkoholu přimíchali. Proč celní správa hlídkuje u kdejakého nájezdu na dálnici, ale nekontroluje víc na česko-polských hranicích, zvláště když máme zkušenost s tím, že už dříve k nám právě z Polska putovalo problematické zboží, například nebezpečné syntetické drogy?

Policie obvinila čtyřiadvacet lidí, na jednoho distributora, který ve Zlíně dodával pančovaný alkohol, byla v pátek uvalena vazba. Je otázkou, zda se orgánům činným v trestní řízení podaří rozkrýt i samotný vrchol pyramidy metanolové mafie.

Co bude následovat, až prohibice skončí? Co se stane s alkoholem, který si prodejci, ale i běžní spotřebitelé schovali na dobu, až se aféra přežene? Bude se situace  třeba po půl roce znovu opakovat? Bude vyvozena odpovědnost konkrétních politiků za to, že kvůli jeho chabé kontrole umírají lidé? V civilizovanějších zemích by to bylo jisté! Vždyť otrávený alkohol má už 23 obětí.

Jana Drastichová, poslankyně VV a šéfka Krajské rady Moravskoslezský kraj
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama