JUDr. Jiří Vorálek

  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,04. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.09.2012 7:08:43

Finančně analytický útvar MF

Finančně analytický útvar MF

Budou dále přetrvávat názory, že ministr financí Kalousek využívá "svůj" finančně analytický útvar k boji proti politické konkurenci?

O činnosti Finančně analytického útvaru (FAÚ), který je podřízen ministru financí se vyprávějí „legendy“, které ministr Kalousek označuje za fantasmagorie. Podstatou výhrad je, že se někteří lidé (napříč politickým spektrem) domnívají, že FAÚ je používán proti politické konkurenci. Je pravda, že FAÚ je jakousi finanční „zpravodajskou službou“, která má v boji proti praní špinavých peněz, díky specielním pravomocem, větší možnosti než Policie ČR. Krom toho je veřejným tajemstvím, že existují úzké vazby mezi FAÚ a tzv. protikorupční službou a zlé jazyky dokonce říkají, že FAÚ protikorupční službu tak trochu „řídí“. Také se říká, že pokud činnost FAÚ může ovlivňovat člověk tak málo věrohodný jako je ministr Kalousek, nemůže být věrohodný ani FAÚ.

V současné době je FAÚ v přímé podřízenosti ministra financí (rozhodně nikoli nezávislého politika), který také jmenuje a odvolává šéfa útvaru. Ministr Kalousek teď přichází s návrhem, který by měl spekulace kolem činnosti FAÚ aspoň částečně eliminovat (http://www.novinky.cz/domaci/277062-vlada-ma-mit-pod-palcem-sefa-obavanych-cifrspionu.html). Konkrétně jde o to, že šéfa FAÚ by na návrh ministra financí měla jmenovat vláda a činnost samotného útvaru by měla podléhat parlamentní kontrole, podobně jako odposlechy realizované Policií ČR nebo činnost BIS.

Parlamentní kontrola je určitě krokem správným směrem. Pokud však jde o jmenování šéfa FAÚ vládou, je návrh sice lepší, než současný stav, ale na skutečnou činnost útvaru to nebude mít žádný dopad. Stále bude platit přímá podřízenost člověku s politickou motivací a podezření z účelového jednání se FAÚ nezbaví. Domnívám se (a není to jen moje mínění), že FAÚ by měl stát zcela mimo rezorty, nejlépe v podřízenosti nezávislé instituce, např. státního zastupitelství.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama