ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,88. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.09.2012 14:00:08

Věci veřejné prosazují zavedení platby DPH až po uhrazení faktury

Věci veřejné prosazují zavedení platby DPH až po uhrazení faktury

Aktuální statistické údaje potvrzují, že česká ekonomika setrvale klesá a to již čtvrtý kvartál o více jak 1,2 procentního bodu. V podobné situaci, našemu regionu, se ocitá pouze Maďarsko, které balancuje až na hranici bankrotu.

 

Aktuální statistické údaje potvrzují, že česká ekonomika setrvale klesá a to již čtvrtý kvartál o více jak 1,2 procentního bodu. V podobné situaci, našemu regionu, se ocitá pouze Maďarsko, které balancuje až na hranici bankrotu. Sousední země buď zpomalily svůj růst, nebo si ho drží alespoň ve výši 2%.

Premiér Petr Nečas již několik měsíců hovoří o prorůstových opatření, které mají doprovázet daňový balíček. Do dnešního dne však zůstávám pouze u slov. Věci veřejné mají řešení jak pomoci stabilizovat a nastartovat českou ekonomiku. Podávají pozměňovací návrh, jehož cílem je zavedení institutu zaplacení DPH až po uhrazení faktury.
„Tento návrh je ve sněmovně dlouhodobě navrhován a znovu odkládán. V našem návrhu se zaměřujeme na malé a střední podnikatele. Navrhujeme, aby tento institut mohli využívat pouze podnikatelé s obratem nižším než 10 milionů korun ročně,“ komentuje poslaneckou iniciativu Věcí veřejných Michal Babák a dodává, že nedílnou součástí návrhu je možnost nárokování DPH dodavatelem až po uhrazení faktury.
Návrh institutu úhrady DPH až po zaplacení faktury je prorůstovým opatřením, které významným způsobem pomůže malým a středním podnikatelům s druhotnou platební neschopností a povede k nastartování ekonomiky obzvláště v době recese. „Bohužel stejně jako u ostatních návrhů, které se Ministerstvu financí nehodí do krámu, i zde ministerstvo straší výpadkem 10 miliard, což je zcela absurdní a neopodstatněné. Jedná se totiž pouze o střední a malé podnikatele, navíc se nárokování DPH váže jak na nárokování tak i ,odečet, takže bude výpadek minimální a nezatíží státní rozpočet,“ pokračuje Babák.
Institut úhrady DPH až po zaplacení je osvědčenou praxí v mnoha státech Evropské unie. Pozměňovací návrh Věcí veřejných bude mít příznivé důsledky pro podnikání v naší zemi, což se následně odrazí i na finanční kondičce státu. „Rád bych zdůraznil, že jsme v této záležitosti získali podporu mnohých institucí mimo jiné i HK ČR. Jsem přesvědčený, že tento návrh dostane podporu napříč politickým spektrem, neboť i sám premiér toto prorůstové opatření veřejně podporuje,“ uzavírá poslanec Babák.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama