Lenka Procházková

  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.10.2012 11:25:21

Dobře utajená tisková konference

 Dobře utajená tisková konference

…aneb vracíme se k totalitě? Spolek Šalamoun již o cenzuře v této konkrétní věci informoval na Parlamentních listech. Touto glosou informaci o cenzuře ve veřejnoprávní televizi svědecky potvrzuji a doplňuji.

Ve středu 26. října se v atriu Sněmovny, tedy v tiskovém středisku, konala ohlášená tisková konference Věcí veřejných a Spolku Šalamoun. Začínala v plánovaném dopoledním čase 10. 30, trvala asi dvacet minut  a zúčastnil se jí předseda strany Věci veřejné Radek John, předseda Spolku Šalamoun John Bok a já, jako spoluzakladatelka Šalamouna a nestranická kandidátka do Senátu s podporou VV.

Téma se týkalo způsobu odvolání policejního prezidenta Petra Lessyho, dále John Bok oznámil, že Spolek Šalamoun v té souvislosti podal trestní oznámení na ministra vnitra Jana Kubiceho za zneužití pravomoci úřední osoby a další  trestní oznámení na plk. Mgr. Pavlu Kopeckou. John Bok a Radek John také informovali o připraveném návrhu novely o Generální inspekci policejních sborů, kterou na podnět Spolku Šalamoun předloží Věci veřejné. V dalších minutách tiskové konference jsem v reakci na proslovy předřečníků, z kterých jsem se dověděla alarmující detailní informace o způsobu odstranění plk. MGr. Petra Lessyho z funkce policejního prezidenta, spontánně vyjádřila před kamerami přibližně těmito slovy:

„Dobrý den,

to, co jsme právě vyslechli, mě děsí. Děsí mě to proto, že vláda použila praktiky, které užívali komunisté v období nejtvrdší normalizace. Děsí mě, že

vláda dnes odklízí nepohodlné stejně, jako se to dělo kdysi. Režim, který kriminalizuje  nepohodlné má  jen malý krůček k fingovaným politickým procesům. Je jedno, jakou má totalita barvu… poznávací znaky zneužití moci jsou vždy stejné. A současná vláda tyto znaky má.

Nedovolme,  aby se historie opakovala. Boj o demokracii není vybojován,  ten boj vrcholí teď. Vážení občané, vyzývám vás, jděte k volbám. Překonejte pocit bezmoci, že nemůžeme nic změnit. Není to pravda. Pojďme k volbám  a

rozhodněme sami, zda v této zemi bude novodobá totalita nebo svoboda.“

V závěrečné části následovalo několik dotazů od novinářů, které byly zodpovězeny.

Během tiskové konference bylo v atriu nejméně šest novinářů včetně kameramanů. Předpokládali jsme, že naše promluvy jsou vysílány v přímém přenosu. Odpoledne jsem však marně hledala záznam konference na webových stránkách Čt24, kde bývá zvykem přenosy brífinků archívovat. Tentokrát se však záznam neobjevil ani v příštím dnu a není k dispozici dodnes. Zdá se tedy, že oficiálně ohlášená tisková konference nebyla vysílaná on line a neměla ani žádný pozdější výstup. Vypadá to, že záznam byl „zabaven“ a koncesionářům veřejnoprávní televize tak bylo zamezeno právo na důležité informace. Spolek Šalamoun již o cenzuře v této konkrétní věci informoval na Parlamentních listech. Touto glosou informaci o cenzuře ve veřejnoprávní televizi svědecky potvrzuji a doplňuji.

Lenka Procházková
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama