ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,88. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.10.2012 14:02:05

Klasnová: Ministři dnes převezmou osobní zodpovědnost za vývoj českého lesnictví

Klasnová: Ministři dnes převezmou osobní zodpovědnost za vývoj českého lesnictví

„Ačkoli závěr šetření NKÚ přímo konstatuje porušení zákona a na Lesy ČR jsem podala trestní oznámení já i vyšetřovatel NKÚ, podle analýz Lesů ČR i ministerstva bylo vše naprosto v pořádku." říká Klasnová

  Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Po několikaměsíčních odkladech a průtazích bude dnes vláda jednat také o Kontrolním závěru NKÚ k hospodaření Lesů ČR a roli ministerstva zemědělství. „Ačkoli závěr přímo konstatuje porušení zákona, na Lesy ČR jsem podala trestní oznámení já i vyšetřovatel NKÚ, podle analýz Lesů ČR i ministerstva bylo vše naprosto v pořádku. Pokud chce vláda ke Kontrolnímu závěru přistupovat takto, může rovnou zrušit Nejvyšší kontrolní úřad,“ říká místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová.

„Pokud se dnes ministři ztotožní s materiálem, který na vládu předkládá ministr zemědělství, ponesou plnou politickou a osobní zodpovědnost za katastrofický vývoj českého lesnictví v následujících letech a nevylučuji, že pak padnou trestní oznámení i na jednotlivé členy vlády v čele s premiérem,“ uvádí Kateřina Klasnová.

Nejvyšší kontrolní úřad schválil Kontrolní závěr o hospodaření Lesů ČR už v lednu tohoto roku. „Nejprve se ředitelství Lesů ČR, dozorčí rada i ministerstvo zemědělství zabývaly několik měsíců svými odpověďmi a analýzami. Premiér je o to požádal teprve 6. března, teprve 4. července se Lesy ČR vláda zabývala, projednávání přerušila, a přestože mi premiér slíbil v odpovědi na interpelaci opětovné projednávání do konce srpna, vrací se vláda k Lesům až v půli října,“ shrnuje Klasnová.

Všichni, kdo zpochybňují Kontrolní závěr NKÚ, se zaštiťují zejména ekonomickými výsledky Lesů ČR v posledních dvou letech, kdy státnímu podniku stouply zisky a obrat se počítá v miliardách. „Dnešní zisky Lesů ČR jdou ale na úkor příštích let. Teď se těží to nejkvalitnější dřevo, které logicky dojde a zisky začnou klesat. Navíc před několika dny zkrachoval největší obchodní partner Lesů ČR, Holding Less, což bude mít dalekosáhlý dopad na celé lesnické odvětví,“ připomíná Klasnová. Ztráta Lesů ČR po krachu Less Jana Mičánka se dá jen v letošním roce odhadnout na tři čtvrtě miliardy. Řada lesnických firem je navíc na společnosti Less více či méně životaschopně závislých. Proto dojde prokazatelně k lavinovému efektu a bude krachovat ještě několik firem.

Kromě NKÚ, který podal v souvislosti s Lesy ČR v dubnu trestní oznámení pro porušení povinností při správě cizího majetku, na poměry v Lesích ČR upozorňovala i výroční zpráva BIS. Porušování zákona o veřejných zakázkách dokazují pravidelně i vyjádření Úřadu pro hospodářskou soutěž. „Přes tyto alarmující momenty dnes bude vláda jednat o téměř pochvalném materiálu, podle nějž jsou v pořádku například i směny pozemků obory Radějov,“ upozorňuje Klasnová, která přímo kvůli této směně sama podala trestní oznámení na neznámého pachatele. Došlo totiž k jasnému porušení tzv. Arondačního programu za zcela nevýhodných podmínek pro stát, o to výhodnějších však pro majitele obory – šéfa firmy Hamé.
Směny pozemků mohou být dle zákona o lesích prováděny pouze z důvodu arondace. Jedná se tedy o směny malých částí lesů z důvodu zarovnání lesních celků či směně malých částí lesa uvnitř majetku. „Směna pozemků v oboře Radějov přesahující 1000 ha je porušením zákona a všech morálních kreditů v lesích. Pokud vláda tuto směnu neodsoudí, legalizuje tak porušení základních lesnických principů a stavebních pilířů lesnické politiky ČR,“ varuje místopředsedkyně VV.

NKÚ ve svém závěru také doslovně píše, že „Lesy ČR v oboře Radějov zcizovaly již od roku 2005 nemovitosti označené jako strategický a neprodejný majetek. Při směně pozemků obory Radějov došlo jak k pochybení státního podniku Lesy ČR, tak i k selhání výkonu funkce zakladatele ze strany ministerstva zemědělství.“  Při této směně byla navíc vlastníkovi obory předána zvěř v oboře bez finanční kompenzace, což je luxusní dar ve výši několika milionů Kč.

Štědré jsou Lesy ČR i k jiným jednotlivcům, například bývalému poradci bývalého šéfa dozorčí rady Lesů ČR Pavla Drobila, Martinu Knetigovi. „Pokud vím, pan Knetig působil v Lesích jako lobbista a prostředník některých soukromých společností. Přínos pro Lesy byl zcela nulový a jeho účast na dozorčí radě dokonce v některých případech i nezákonná. Státní podnik mu však vyplatil desetitisícové odměny,“ popisuje poslankyně.

A upozorňuje také na střet zájmů generálního ředitele Svatopluka Sýkory, na nějž poukázal i Kontrolní závěr NKÚ. „Pan Sýkora působil ve firmě Pragosport a nyní se omlouvá, že tato firma nemá s lesnictvím nic společného, protože se prý po celou dobu své existence zaměřuje na oblast sportu,“ uvádí Klasnová. Státní podnik přitom sponzoruje především sportovní či politické události,  na lesnické a přírodovědné akce dává přibližně pouhých 5 % sponzorských darů.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama