Mgr. Romana Žatecká

  • BPP
  • Česká Lípa
  • zastupitelka města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.10.2012 20:52:43

České zdravotnictví: Čekáš dlouho? Čekej dál!

České zdravotnictví: Čekáš dlouho? Čekej dál!

Zvláštní – všichni chceme užívat ty nejmodernější diagnostické metody, kraje i nemocnice do nich investují stamiliony korun, ale tak jednoduchá věc, jakou je úspora času pacienta a jeho komfort má stále červenou. Chci to změnit.

Kolik času jsme ochotní strávit v čekárně u lékaře?  Deset minut? Dvacet? Samá voda - průzkum Ordinace.cz před časem ukázal, že jsme smíření s delším než hodinovým čekáním.  Pak teprve jsou noviny přečteny, knížka začíná nudit a my se začneme vrtět a reptat. Ale jenom to. Stále totiž nemáme odvahu postěžovat si nahlas. Natož si položit otázku, zda je toto v 21. století opravdu nutné.

Vždyť přece žijeme ve století internetu, který už dávno přestal být výsadou IT profesionálů a koníčkem bohatých. Stačí se podívat okolo sebe – párek seniorů, který si v malém venkovském domku prohlíží fotky vnuků na sociální síti, není dávno nic neobvyklého, natož nepředstavitelného.  Přesto ochota lékařů užívat internet pro práci s pacienty je velmi individuální, v souhrnu spíše okrajová. Proč?

Lékaři především argumentují, že preferují kontakt s pacientem. Ale upřímně řečeno - pokud potřebuji vyměnit léky od lékaře, ke kterému pravidelně chodím a zná mne, osobní kontakt čítající cca 2,5 hodinové čekání, ráda oželím. Možnost konzultovat po mailu a nakonec dostat na mobil eRecept bych opravdu ocenila.  To by ovšem moderní doba konečně razantněji musela vtrhnout i do lékařských ordinací…  

Pro ilustraci několik čísel: V ČR má internet 6,2 milionu uživatelů. Možnost předepisovat prostřednictvím eReceptu má 1.649 lékařů, ve 173 zdravotnických zařízeních. Vydávat pak 1.279 lékárníků v 531 lékárnách – přitom jenom lékáren je v ČR k 1. pololetí letošního roku 2.473. V období od 1. 8. 2011 do 31. 7. 2012 pak bylo vystaveno pouhých 144.548 eReceptů, tedy v průměru pouze 430 denně.  To je číslo za celou republiku – tolik klasických receptů však pomalu denně vydá jedna velká nemocnice.

Zvláštní – všichni chceme užívat ty nejmodernější diagnostické metody, kraje i nemocnice do nich investují stamiliony korun, ale tak jednoduchá věc, jakou je úspora času pacienta a jeho komfort má stále červenou. Chci to změnit. Mým cílem proto je prosadit systém elektronického objednávání v krajských nemocnicích, který vám, pacientům, umožní, abyste v nemocnici strávili jen nezbytně nutnou dobu. Umožní vám také zvolit si nejen nemocnici, kde váš ošetří, ale i konkrétního specialistu a termín. Do ambulancí budou mít pacienti možnost objednávat se i prostřednictvím internetu. Elektronický rezervační systém mají v Česku i některé další nemocnice a jednotlivá zdravotnická zařízení, jako první a dosud jediný kraj tento systém zavedli v krajských nemocnicích na Vysočině.

Využívání informačních a komunikačních technologií ve zdravotnictví je jedním z klíčových trendů s vlivem na snižování nákladů. Chci, aby Liberecký kraj podporoval inovativní přístup ke zdravotnictví, a využívání těchto trendů budu prosazovat. Vidím v nich především komfort pro pacienta – podporu zdraví a prevence stejně jako vzdělávání, ale také možnost získat kvalitní zdravotnické služby tam, kde vzdálenost je kritickým faktorem.  Tyto moderní trendy s sebou nesou zkrácení čekacích dob a vyšší kvalitu poskytované péče. 

Proto se jim nemůžeme bránit donekonečna.  V tomto ohledu není na co čekat.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama