Mgr. Romana Žatecká

  • BPP
  • Česká Lípa
  • zastupitelka města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.04.2015 13:31:55

Festival Lípa Musica musí o peníze žádat tak, jako všichni ostatní

Festival Lípa Musica musí o peníze žádat tak, jako všichni ostatní

Reakce na článek o podpoře festivalu Lípa Musica

Ohrazuji se touto cestou proti zavádějícímu vyznění článku o podpoře města Česká Lípa směrem k festivalu Lípa Musica. Festival Lípa Musica přišel v letošním roce o mimořádný příspěvek milion korun a musí o peníze žádat v dotačním programu v oblasti kultury tak, jako všichni ostatní organizátoři kulturních akcí v České Lípě. To však považuji za spravedlivé a transparentní.

Festival Lípa Musica je největší akcí v České Lípě a širokém okolí. Naše město může být právem hrdé na to, že festival je tu doma a částečně nese jeho jméno. Důležitost této akce si město uvědomuje, proto chce v letošním roce festival podpořit částkou 400 tis. Kč, což je více peněz, než dal Liberecký kraj (365 tis. Kč) nebo v článku zmiňované město Nový Bor (300 tis. Kč). Význam festivalu Lípa Musica mu však podle mého názoru nedává právo úplné nadřazenosti nad ostatními a je proto podle mě fér, že Lípa Musica bude znovu žádat o peníze stejně jako všechny ostatní organizace a peníze získá podle stejných pravidel.

V rámci dotačního programu v oblasti kultury byla pro festival Lípa Musica vytvořena samostatná kategorie, v rámci které je k dispozici 400 tisíc korun. To, že dotaci, která byla původně připravená jako mimořádný příspěvek festivalu napřímo, dostane organizátor pravděpodobně až v červnu a ještě prostřednictvím dotačního programu, není vina města. Do rozdělování dotačních peněz města v letošním roce zasáhla novela zákona č. 250/2000 Sb. o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů. Tato novela se dotkla celého neziskového sektoru a město udělalo vše pro to, aby lhůty pro získání peněz co nejvíce zkrátilo, a aby byl v rámci dotačních programů dostatek peněz pro všechny.

Nevím tedy, kdo v pravém smyslu festival zachraňuje. Věřím, že letos i v následujících letech to bude právě domovské město Česká Lípa, které bude festival držet při životě.

Mgr. Romana Žatecká
starostka

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama