JUDr. Jiřina Rippelová

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.10.2012 3:33:29

Novela zákona nesmí obce zlikvidovat, ale naopak jim pomoci

Novela zákona nesmí obce zlikvidovat, ale naopak jim pomoci

Novela zákona o Rozpočtovém určení daní znamená pro většinu měst a obcí výrazné rozpočtové vylepšení, pro některé šumavské obce se ale může stát doslova likvidační.

800x600

Podle propočtů přijde v příštím roce deset obcí na Šumavě o 16 milionů 218 tisíc korun a to není částka zanedbatelná.

Prášily přijdou o 4 miliony, Horská Kvilda a Borová Lada o téměř milion, Kvilda o 700 tisíc korun. Obce, které jsou živy z cestovního ruchu a které se tím pádem o jeho prosperitu musí náležitě starat, teď mají velké starosti a hledají cesty, jak ušetřit. „Při sestavování rozpočtu na příští rok budeme hledat, kde je možné ušetřit. Například už si nemůžeme dovolit přispívat sportovním oddílům. Zkoušíme propočítat, zda ušetříme na omezení veřejného osvětlení. Jsou ale věci, které dělat musíme. Například zimní prohrnování cest nás ročně stojí desítky tisíc korun, nemůžeme přece lidem říci, udělejte si to sami,“ říká starostka Horské Kvildy Simona Hnátková.

I v této obci je prioritou cestovní ruch a v zimě spolkne velkou část rozpočtu úprava běžeckých tras. „Oslovili jsme města v okolí, zda by se podílela na údržbě běžeckých stop, pravidelně přispívají místní podnikatelé z oblasti ubytování, začali jsme oslovovat i jiné sponzory,“ nastínila řešení starostka Horské Kvildy.

TOP 09 na svých webových stránkách novelu rozpočtového určení daní obhajuje poměrně silnými argumenty: půjde o stejný přístup státu k malým obcím i velkým městům; změna nastaví férový a transparentní systém; i malé obce dělají velké věci. Ne všude ale bude lépe. A kvůli novým rozpočtovým úpravám dokonce mnohé obce budou muset omezit některé nákladnější investiční akce. I když ministr Miroslav Kalousek přislíbil individuální řešení na rozestavěné investice z rozpočtové rezervy. Takže starostům doporučuji začít si dopisovat s ministerstvem.

Já osobně podporuji novelu zákona o Rozpočtovém určení daní. Zároveň ale požaduji ujištění, že pokud se některá z obcí dostane do finančních problémů a bez státní dotace se neobejde, pak by měla mít možnost obrátit se na ministerstvo a dotaci bez problémů získat. Jedině tak budou moci i malé obce na Šumavě dělat velké věci. 

Jiřina Rippelová

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama