Mgr. Helena Langšádlová

  • TOP 09
  • Středočeský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.10.2012 9:45:49

Kraj nevyužívá své možnosti pro hospodářský růst

Kraj nevyužívá své možnosti pro hospodářský růst

V období nedávné hospodářské krize poklesl výkon ekonomiky našeho kraje téměř nejvíce v celé České republice.

Zvýšila se nezaměstnanost, přesto si zaměstnavatelé stěžují, že mají problém najít kvalifikované pracovníky, především v technických oborech. Pryč jsou doby, kdy jsme mohli konkurovat pouze levnou pracovní silou, nyní musíme nabídnout také špičkové technologie, které vyžadují vzdělané zaměstnance. Zde má Středočeský kraj obrovské rezervy a nevyužité možnosti.

Současné vedení kraje nevytvořilo žádnou strategickou vizi rozvoje. Kraj dostal nálepku „noclehárny“ Prahy, a to hodlám změnit. Blízkost Prahy neznamená, že rezignujeme na svůj vlastní rozvoj, ale musíme tuto skutečnost umět využít. Např. navrhuji posílit spolupráci mezi pražskými univerzitami a středočeskými středními školami. Umožní to nejen lepší přípravu středočeských studentů, ale také vyšší šanci uplatnit se na trhu práce. K tomu povede i důraz  a podpora výuky matematiky a cizích jazyků ve školách zřizovaných krajem.

Nedostatek kvalifikovaných absolventů svědčí o tom, že nefunguje spolupráce podniků a vysokých, resp. středních škol. Jen málo zaměstnavatelů si může dovolit vytvořit vlastní univerzitu jako mladoboleslavská Škodovka. Řešením mohou být studijní programy „šité na míru“ na základě požadavků podniků. Zaměřím se také na umístění dalších inovačních a technologických center ve středních Čechách v rámci rozvoje znalostní ekonomiky, které podpoří rozvoj soukromých technologických firem. Dotace z Evropské unie v novém rozpočtovém období by měly směřovat právě na zvýšení konkurenceschopnosti, nikoli na pochybné projekty, které nyní vyšetřuje policie.

Prosperita kraje je závislá na dobré dopravní dostupnosti pracovních příležitostí. Nesmí se již stát, že vedení kraje seškrtá rozpočet na veřejnou dopravu z roku na rok o 40 % a lidé se nebudou moci dostat do práce a do škol. Chci vytvořit Metropolitní integrovanou dopravu ve spolupráci s Prahou i středočeskými obcemi. Lidé se budou moci dostat na jednu jízdenku kamkoli na území kraje.  

Helena Langšádlová, kandidátka na hejtmanku Středočeského kraje

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama