ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,88. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.10.2012 15:16:31

Projev Jany Drastichové k Skartám

Projev Jany Drastichové k Skartám

"Podle odborných odhadů ročně proteče přes účty napojené na sociální karty více než 80 miliard korun." uvádí ve svém projevu Jana Drastichová.

Vážená paní předsedkyně, kolegyně, kolegové,

Žádám zařazení nového bodu informace ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka, jak bude řešit situaci kolem sociálních karet.

Ministerstvo práce a sociálních věcí se pečlivě stará, abychom všichni věděli, co to jsou s-karty a jakému bohulibému účelu mají sloužit. Na co však mnozí zapomínají je fakt, že tyto karty jsou součástí stejné reformy, v rámci které přešlo od ledna letošního roku, vyplácení veškerých státních podpor na úřady práce. Je zajisté na místě věnovat pozornost také jejímu pokračování.

Podle odborných odhadů ročně proteče přes účty napojené na sociální karty více než 80 miliard korun. Dáte mi jistě za pravdu, že se jedná o obrovskou částku, zajímavou pro každou a to nejen tuzemskou banku. Je proto s podivem, že se Ministerstvu práce a sociálních věcí nakonec nepodařilo vyjednat, u vítězné České spořitelny, náležité smluvní podmínky pro držitele karet, které by tak obrovskému obratu odpovídaly. Navíc S-karty jsou zcela bezpracný zisk, který je navíc automatický a státem garantovaný.

Zdá se, že ministerským úředníkům unikla informace, že již existují banky, které nabízejí principiálně nižší poplatky, než jsou ty výše zmíněné. Takové zvýhodněné podmínky jsou přitom nabízené i jednotlivým fyzickým osobám operujícím s několika desítkami tisíc korun ročně, představte si jak skvělé podmínky bylo možné vyjednat pro ministerstvo, které operuje s desítkami miliard. Bohužel, nestalo se a to buď nikoho z ministerstva netrápí, anebo; a tím jsem si při dnešních poměrech skoro jistá – je to zase jeden z mnoha tunelů, kterými tečou peníze ze státní pokladny. Děsivé je, že v tomto případě se tak děje na úkor těch nejslabších a na státu zcela závislých lidí.

Samozřejmě – budete se mi snažit vysvětlovat - že používání platebních funkcí s-karty není povinné. Příjemce dávek si stále může vybrat, jak bude peníze dostávat. Jestliže mu například docházely dávky na bankovní účet a příjemce dávek na tom nechce nic měnit, tak to nahlásí při převzetí karty. Řekněme si však upřímně, kolik z občanů, zvláště pak důchodového věku má dokonalý přehled v systému bankovních poplatků a je schopno posoudit, zda karta poskytovaná Českou spořitelnou je, či není předražená. Uvědomte si, že pro mnohé ne-li většinu z těchto lidi se bude jednat o první karty podobného druhu vůbec!

Národní rada osob se zdravotním postižením se již obrátila na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, aby byla prověřena smlouva mezi Českou spořitelnou a Ministerstvem práce a sociálních věcí. Tato smlouva dle právních specialistů obsahuje právní rozpor v zadávacích podmínkách a uzavřenou smlouvou.

Proto žádám ministra Jaromíra Drábka, aby vysvětlil, proč jsou podmínky smlouvy s Českou spořitelnou tak nevýhodné.

Vážená paní předsedkyně, navrhuji zařazení tohoto nového bodu jako první (bude-li již nějaký bod pevně zařazen, tak ihned za něj, s výjimkou bodů návrhů pořadů schůze) bod naší schůze.

Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama