RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.10.2012 11:55:22

Kolorektální karcinom na pořadu v Amsterdamu

Kolorektální karcinom na pořadu v Amsterdamu

V Amsterdamu právě probíhá největší a nejprestižnější gastroenterologický kongres v Evropě "UEG Week" (uegw2012.ueg.eu).

72 544x376

Akci pořádá nezisková odborná organizace United European Gastroeneterology (UEG) a letošní jubilejní dvacátý ročník registruje neuvěřitelných 14 000 účastníků. 

Poslanec Evropského parlamentu RNDr. Pavel Poc byl organizačním výborem pozván, aby se svými kolegy z UEG představil participantům kongresu možnosti společného boje s rakovinou tlustého střeva a konečníku (CRC) na evropské úrovni. Poc, který se této problematice věnuje od roku 2010 doma v ČR i v Bruselu, prosadil v roce 2010 v Evropském parlamentu deklaraci o boji proti CRC v Evropské unii. Parlament dokument výraznou většinou přijal a vyzval tím členské státy, aby především zavedly plošné screeningové programy, informační kampaně nebo sdílely výsledky výzkumů a poznatků. Letos v květnu inicioval Poc dvoudenní konferenci Evropské dny kolorektálního karcinomu v Brně (www.crcprevention.eu), která pomohla nastartovat adresné zvaní českých občanů na preventivní vyšetření CRC. Dle dosavadních informací by se adresné zvaní mělo konečně spustit v roce 2013.

Poc v Amsterdamu ocenil neúnavnou práci nejen UEG směřující k lepší informovanosti společnosti o tomto onemocnění, kterému se dá poměrně výrazně předcházet kvalitním screeningovým programem. Právě široká neinformovanost občanů o možnostech preventivních vyšetření, která mohou odhalit CRC v raném stadiu a tím zvýšit úspěšnost léčby, dále silná tabuizace či obava z vyšetření nebo neexistující systém zvaní občanů na screening představují v České republice hlavní překážky pro zlepšení boje s tímto velice rozšířeným onemocněním. V ČR na CRC umírá ročně okolo 4000 lidí. 

Pavel Poc: "V ČR se účastní screeningu pouhých 23 procent. Říkám "pouhých" protože situaci porovnávám s některými jinými státy EU. Pro ČR 23 procent není špatné, protože jde účast v posledních letech nahoru. Stojí za tím však nesmírné úsilí mnoha lidí. Bylo by skvělé dostat se například na úroveň Finska, kde je účast okolo 70 procent. K tomu je ale třeba mnoho věcí, adresným zvaním počínaje a kvalitou screeningu konče."

V Amsterdamu Poc také připomněl Doporučení Rady o screeningu rakoviny (které si národní vlády členských států EU schválily v roce 2003) a jeho nedostatečné provádění právě v oblasti CRC.  Poc ocenil odborný, leč bohužel pro členské státy EU nezávazný, materiál Evropské komise Evropské pokyny pro zajištění kvality screeningu rakoviny tlustého střeva a konečníku

Pavel Poc: "Tyto pokyny jsou návodem pro zavedení efektivního screeningového programu členskými státy EU, do jejichž kompetence oblast zdravotnictví spadá. Bohužel ne všechny členské státy tuto kvalitní materii využívají." 

Souběžně s kongresem UEG proběhlo v Amsterdamu jednání, na kterém Poc s odborníky z ČR, Německa a Rakouska diskutoval o možnosti nastartování speciálního pilotního CRC screeningového projektu pro středoevropský region. V některých sousedících oblastech těchto tří zemí je totiž zaznamenán vysoký výskyt CRC, a to ze zatím neznámých důvodů.  Najít příčiny tohoto jevu by znamenalo velký přínos ke zvládnutí epidemie tohoto druhu rakoviny v Evropě.

Normal 0 21 false false false
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama