JUDr. Pavel Staněk, MBA

advokát ,člen OR ODS Hradec Králové
  • ODS
  • Královéhradecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.10.2012 12:25:01

NF AQUAPURA Pavla a Moniky Staňkových předal oblastním nemocnicím 9 přístorjů

NF AQUAPURA Pavla a Moniky Staňkových předal oblastním nemocnicím 9 přístorjů

Pacientům s tromboembolickou nemocí a hematologickým oddělením nemocnic v Královéhradeckém kraji pomáhá NF AQUAPURA. Dnes fond předal zástupcům oblastních nemocnic Trutnova, Náchoda a Rychnova n./K. 9 nových lékařských přístrojů pro jejich pacienty.

Pacientům s tromboembolickou nemocí a hematologickým oddělením nemocnic v Královéhradeckém kraji pomáhá nadační fond AQUAPURA Pavla a Moniky Staňkových. Jeho zakladatelé dnes předali zástupcům oblastních nemocnic měst Trutnov, Náchod a Rychnov nad Kněžnou devět nových speciálních lékařských přístrojů, které jsou určeny pro pacienty s poruchou srážlivosti krve.

Odborným garantem nadačního fondu je doc. MUDr. Petr Dulíček, Ph. D., z královéhradecké fakultní nemocnice, který se podílí na výběru vhodných přístrojů ke zlepšení kvality života lidí s poruchou srážlivosti krve, tzv., tromboembolickou nemocí (TEN). Devět přístrojů na měření INR pacientů, kteří podstupují antikoagulační léčbu, zakoupil a předal nadační fond včetně testovacích proužků. Pacienti všech tří oblastních nemocnic tak budou moci přístroje používat zcela zdarma. Hodnota jednoho přístroje včetně balení testovacích proužků je téměř 20 000 Kč.

Tromboembolická nemoc patří mezi kardiovaskulární choroby, které jsou třetí nejčastější příčinou úmrtí v rozvinutých zemích, přičemž postihují často jedince v produktivním věku. Lidé po prodělané TEN musí po dobu několika měsíců i let, někdy i doživotně užívat lék zabraňující tvorbě krevní sraženiny – trombu. Pro správnou účinnost tohoto léku je potřeba v pravidelných intervalech měřit hodnotu protrombinového času, vyjádřeného jako INR (International Normalized Ratio). Laboratorními přístroji na měření INR disponuje prakticky každá nemocnice, ale vyšetření vyžaduje odběr krve ze žíly, což u některých pacientů není vzhledem k jejich zdravotnímu stavu jednoduché.

Významnou pomoc přinášejí přenosné přístroje na měření INR určené k použití v ordinaci ambulantního lékaře nebo přímo v bydlišti pacienta. Ten po zaškolení odborným personálem může přístroj sám používat, INR si změřit a telefonicky konzultovat s lékařem vhodnou dávku léku a termín dalšího kontrolního vpichu. Při měření se odebírá pouze minimální množství kapilární krve z prstu a výsledek je k dispozici během krátké chvíle.

Přenosné přístroje k měření INR jsme v loňském roce zakoupili pro Fakultní nemocnici Hradec Králové a všech patnáct přístrojů je již mezi pacienty v oběhu. V oblastních nemocnicích ve městech Trutnov, Náchod a Rychnov nad Kněžnou tyto přístroje vůbec nebyly součástí vybavení. Jsme rádi, že jsme mohli díky našim sponzorům přispět k rozšíření poskytované péče pro pacienty s poruchou srážlivosti krve a dovybavit hematologická oddělení v dalších třech nemocnicích našeho regionu,“ říká Pavel Staněk, zakladatel nadačního fondu AQUAPURA.

Tyto přístroje poskytují výsledek do dvou minut, spolehlivost měření je zaručena díky kontrole kvality, která se automaticky provádí u každého testovacího proužku,“ říká doc. MUDr. Petr Dulíček, Ph. D., odborný garant výběru přístrojů a dodává: „Další výhodou jsou jednotlivě balené testovací proužky, které nadační fond k přístrojům zakoupil. Pacienti se díky tomu vyhnou finančně nákladnému zakoupení celých balení proužků a dostanou jednotlivé testovací proužky zdarma. Lékaři budou díky tomu také schopni zapůjčit přístroj širší skupině pacientů,“ říká docent Dulíček.

Za Trutnovskou nemocnici přístroje převzala primářka tamního oddělení hematologie MUDr. Alena Kvardová. „Lékařské přístroje, které naše oddělení získalo pro domácí měření účinnosti antikoagulační terapie, jsou pro naše pacienty jednoznačným přínosem. Budou použity na pomoc pacientům na dlouhodobé antikoagulační terapii, kteří mají v anamnese opakované trombózy či krvácivé komplikace a terapeutické rozmezí antikoagulační léčby se u nich těžko nastavuje, hodnoty INR jim často kolísají. Kontroly je u nich proto třeba dělat častěji a tyto přístroje jsou pro ně vhodným řešením. Dále je budeme zapůjčovat pacientkám s tzv., trombofilním stavem, které mívají antikoagulační terapii po porodu přechodně asi dva měsíce. Je pro ně často velmi obtížné s miminkem se k nám na kontrolní odběry dostat, navíc, když nejsou přímo z Trutnova. Těm zapůjčíme přístroj na přechodnou potřebnou dobu,“ upřesňuje plánované způsoby využití přístrojů v Trutnově a okolí primářka MUDr. Alena Kvardová.

Dnešní velký pokrok v oblasti medicíny se bohužel neslučuje s ekonomickými možnostmi zdravotních
pojišťoven a také samotných pacientů. Takže si nesmírně vážíme toho, že nám nadační fond AQUAPURA nabídl tento dar a děkujeme mnohokrát jménem svým i jménem našich pacientů. Budeme se snažit dar co nejlépe využít,“
dodává primářka MUDr. Alena Kvardová.

Za hematologická pracoviště nemocnic v Náchodě a Rychnově nad Kněžnou převzali nové přístroje od zástupců nadačního fondu ředitel Ing. Miroslav Vávra a vedoucí lékař MUDr. Martin Šumpík. "Nabídka od nadačního fondu AQUAPURA dodat našemu pracovišti tyto přístroje nás velmi potěšila. Pacientům, kteří se z jakéhokoliv důvodu nemohou dostavovat pravidelně do zdravotnického zařízení, umožní provádět snadné testování v pohodlí domova. Velkým přínosem je vyšetření z kapky krve z prstu namísto dosud nutného odběru krve ze žíly. Plná úhrada testů nadačním fondem je v dnešní nelehké době pro naše pacienty také velice důležitá a jistě přispěje k oblibě těchto přístrojů,“ říká vedoucí lékař Pracoviště klinické hematologie Oblastní nemocnice Náchod MUDr. Martin Šumpík.

Mezi další činnosti nadačního fondu AQUAPURA Pavla a Moniky Staňkových patří také osvěta v oblasti tromboembolie, pomoc konkrétním pacientům hematologických oddělení a podpora dětí z dětských domovů či zařízení pečujících o handicapované děti. Více informací na www.aquapura.cz

Jak můžete podpořit nadační fond AQUAPURA: č. ú.: 201915418/0600. Děkujeme Vám.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama