Ing. Petr Šilar

  • KDU-ČSL
  • Ústí nad Orlicí
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.10.2012 9:39:48

Boj za jeden čas pokračuje

Boj za jeden čas pokračuje

Senátor Petr Šilar je známým bojovníkem proti střídání letního a zimního času.

"Jedinou reálnou možností, jak střídání času učinit přítrž, je dosáhnout dohody v celé Evropské unii. Chceme k tomu využít administrativního procesu nazvaného  Evropská občanská iniciativa (EOI). Tu je sice možné registrovat již od dubna letošního roku, ale jde o složitý proces, který klade nemalé nároky finanční, časové, ale hlavně odborné. Chceme být dobře připraveni a vyvarovat se toho, aby naše EOI byla zamítnuta kvůli formálním nedostatkům," říká Šilar.

Pro úspěch iniciativy je nutné získat milión hlasů v sedmi zemích EU. Od okamžiku, kdy je EOI zaregistrována, musí být podpisy sebrány do 24 měsíců. "Abychom to dokázali, musíme převážnou část hlasů získat elektronicky, což pravidla EOI umožňují. Na vývoji potřebného softwaru se podílelo sdružení CZ.NIC, správce české národní domény. Nyní probíhá jeho testování.Pro hlasování bude moci občan použít službu mojeID (www.mojeid.cz) umožňující jednotné přihlášení a správu identit pro nejrůznější elektronické služby, zejména elektronické obchody či e-Ziny," vysvětluje lidovecký senátor. Od implementace služby mojeID v rámci Evropské občanské iniciativy si slibuje, že pomůže řešit problém chybných hlasů, které by mohly zpochybnit důvěryhodnost celé iniciativy.

"Od 1.11.2012 také spouštíme novou podobu našeho webu www.onlyonetime.cz. Od statického obsahu přejdeme k dynamickému webu. Všichni zájemci o podporu se budou moci registrovat, v hlasování rozhodnou, zda se přikloníme k letnímu nebo zimnímu času." avizuje Šilar.

Iniciativu za zrušení střídání času podporuje v Evropském parlamentu také poslankyně Zuzana Roithová.  Letní čas byl původně zaváděn kvůli energetickým úsporám. "Střídání času ale dnes už žádné významné energetické úspory nepřináší. Analýzy z Francie nebo z USA ukázaly úspory v řádu setin procenta, zatímco statistiky z Austrálie ukázaly dokonce navýšení spotřeby. Naopak exaktně prokazatelný je negativní dopad na zdraví lidí," vypočítává své důvody Roithová. Poslankyně Evropského parlamentu v této souvislosti cituje analýzy lékařských časopisů, které prokazují nárůst pracovních úrazů, infarktů nebo sebevražd. V souvislosti se změnou času se prokazatelně navyšuje i spotřeba psychofarmak.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama