Michal Babák

  • Republika
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.10.2012 12:00:00

K prosperitě se nelze prošetřit

K prosperitě se nelze prošetřit

Takzvaná prorůstová opatření musí být přijata co nejdříve. V případě další systematické ignorace reálného stavu české ekonomiky dojde ještě k prohloubení této kritické situace.

Recept není ani v extrémních škrtech u nejohroženějších vrstev občanů, jejichž peněženky již naplno pociťují zpomalení ekonomiky.

Export

Česká republika patří mezi malé exportně orientované ekonomiky, proto její kondice závisí i na ekonomice obchodních partnerů. Za stávající situace můžeme sáhnout i po nepříliš využívaném nástroji – dorovnávání úrokových rozdílů u půjček na financování exportu. Tento produkt poskytují komerční banky. Z minimální investice, kterou bude potřeba vynaložit na drobné administrativní úkony, lze vykřesat podporu pro export v miliardách. Další možností je odstraňování byrokratické zátěže, která dlouhodobě odrazuje mnohé podnikatele. Není třeba složitě připomínat, že byrokracie nás stojí tisíce pracovních míst ročně, jejich zřízení by přineslo další peníze do napjatého rozpočtu, stejný efekt by mělo samotné omezení úředních procedur. Nemuseli bychom pak sekat do živého, jak vyhrožuje stávající ministr financí.

DPH

Zachování stávajících sazeb přinese nejen stabilitu do českého daňového systému, který je v posledních letech terčem neustálých, ekonomicky kontraproduktivních změn. Zvýšení sazeb DPH přinese nižší příjem do rozpočtu, neboť navýšení DPH povede k ještě většímu snížení výdajů českých domácností. Jen za poslední rok poklesly tyto výdaje o více jak 2,2%. Naopak se výrazně zvýšily úspory, ne však úspory pro budoucí investice, nýbrž šetrnost z důvodu strachu a nejistoty.

Významný deficit ve státní kase je způsoben i setrvalým nevýběrem daní. Resort financí v čele s Miroslavem Kalouskem adekvátně nevybírá daně a bez jasného klíče a vysvětlení i řadu daňových nedoplatků odpouští. V letech 2007-2011 nebylo na daních vybráno půl bilionu korun, což pro představu představuje polovinu stávajícího rozpočtu ČR. V přepočtu se jedná o částku 50 000,-korun na každého obyvatele, včetně seniorů a kojenců. Dalších 42 miliard bylo odpuštěno v posledních dvou letech.

Výzkum a vzdělání

Věci veřejné z dlouhodobého hlediska považují za klíčovou podporu výzkumu a vzdělání. Jedině tak si Česká republika může udržet konkurenceschopnost ve světě. Ekonomické ukazatele ukazují propad v průmyslové výrobě o 3,1 a ve stavebnictví dokonce o 4,7 procentního bodu. Z toho důvodu pevně věříme, že vláda přijme i další opatření v oblasti administrativy a boje s korupcí, která umožní opět čerpat peníze z evropských fondů.

Skoro čtvrt roku nemáme peníze z fondů Evropské unie, protože byly pochybnosti o smysluplném a účelném využívání těchto prostředků, tyto peníze nyní chybí na rozvoji infrastruktury, výstavbě vědeckých center i financování výzkumných projektů univerzit.Už nyní se potýkáme s nedostatkem kvalifikovaných a vzdělaných lidí v technických profesích. Pokud bude stávající přístup pokračovat, tak odliv zájemců bude ještě vyšší, neboť nikdo nebude chtít studovat obor, který stagnuje. Firmy rovněž ztratí zájem o absolventy, kteří ovládají pouze technologie minulého století. Výzkum a vzdělání patří mezi dlouhodobé strategické cíle.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama