Senát Parlamentu České republiky

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.10.2012 12:06:00

Zpráva předsedy Senátu M. Štěcha o činnosti Senátu v 8. funkčním období

Zpráva předsedy Senátu M. Štěcha o činnosti Senátu v 8. funkčním období

26. schůze Senátu v 8. funkčním období, 26. října 2012, Jednací sál Valdštejnského paláce

Vážená paní místopředsedkyně, vážené paní senátorky, páni senátoři, kolegyně a kolegové.

8. funkční období Senátu Parlamentu ČR 21. listopadu 2012 skončí a je již tradičně povinností předsedy jej uzavřít krátkým hodnocením. Mohu s uspokojením konstatovat, že Senát Parlamentu ČR plnil v tomto funkčním období svou roli, danou mu Ústavou a zákony naší země. Roky 2010 až 2012 byly bohaté na významné události, což se výrazně promítlo do práce horní komory českého Parlamentu. Politicky rozdílné složení Senátu oproti Poslanecké sněmovně se projevilo výrazně v naší legislativní činnosti, která je jádrem naší práce.

V průběhu 8. funkčního období bylo projednáváno 227 zákonů, z nichž 29 bylo zamítnuto a vráceno Poslanecké sněmovně. K sedmi nebylo přijato usnesení. Ve čtyřech případech jsme se předlohou nezabývali a 62 zákonů bylo vráceno Poslanecké sněmovně s pozměňovacími návrhy.

Je potěšitelné, že bez ohledu na politicky rozdílné složení obou komor Parlamentu bylo 30 našich návrhů posléze Poslaneckou sněmovnou přijato, což svědčí o tom, že Senát zodpovědně plní svoji roli ústavní pojistky a garanta čistoty a kvality přijímaných zákonů. Dalších 16 zákonů, které projednáváme na právě probíhající schůzi, nejsou do těchto výsledků započítány.

Stranou nemohu nechat senátní legislativní iniciativu. Do Poslanecké sněmovny jsme odeslali 19 senátních návrhů zákonů, z nich čtyři uspěly v dolní komoře. Pochopitelně těch návrhů bylo více, ale do sněmovny jsme se rozhodli odeslat 19. To svědčí o tom, že senátoři sledují aktuální problémy společnosti a hledají vhodná řešení.

Obsáhlá agenda byla Senátem projednána v oblasti mezinárodních vztahů, konkrétně 98 mezinárodních smluv a 188 tisků EU.

Přičemž připomínám, že jsme přijali mimo jiné i samostatné stanovisko k některým důležitým záležitostem. Prosím, uvědomme si, kolik tisků projednává náš výbor pro evropské záležitosti. A s ohledem na vývoj v Evropské unii to číslo nebude asi nižší. Bez ohledu na narůstající agendu nemohu pominout, že ne vždy byla účast na plénu při hlasování přiměřená významu projednávaných tisků. To bohužel, obzvlášť v současné době, charakteristické vysokým a oprávněným zájmem médií a veřejnosti o práci ústavních institucí, nepřispělo ke zlepšení pověsti horní komory.

Celkem bylo v osmém funkčním období dosud vydáno 625 senátních tisků, což je o 101 více než v období předchozím. Významnou roli v práci horní komory hraje parlamentní diplomacie. Nejde tu jen o přijetí řady významných politiků, prezidentů a předsedů parlamentů z celého světa, v poslední době zmíním např. iráckého předsedu vlády, v nedávné době předsedu Národní rady Slovenské republiky, se kterou nás pojí tradičně nadstandardní vztahy.

Za zásadní považuji, že právě tato setkání mají za cíl jednak upevnit vzájemně výhodné a přátelské vztahy se zeměmi, jejichž představitelé navštíví naši zemi a jednak obhajovat zájmy České republiky a vytvářet podmínky pro naše exportéry a investory v perspektivních regionech. Tentýž cíl měly a mají zahraniční návštěvy delegací Senátu v různých zemích.

Senát hraje již tradičně aktivní roli v řadě mezinárodních struktur, jako je Visegrádská čtyřka, Asociace evropských senátů a další. V uplynulém období jsme zde úspěšně hostili představitele Visegrádské čtyřky, realizovali setkání u příležitosti 20. výročí česko-slovensko-německé smlouvy a nelze samozřejmě opomenout meziparlamentní shromáždění NATO, které se bude konat ve dnech 9. – 12. listopadu letošního roku v Praze.

Uplynulé období bylo poznamenáno řadou politických turbulencí a lze zaznamenat rostoucí nespokojenost občanů s politickou, politickou kulturou a politiky vůbec. Veřejný život byl poznamenán řadou skandálů a afér. K tomu je třeba připočíst ekonomické problémy, způsobené dílem světovou hospodářskou a finanční krizí, dílem vnitrostátní politikou. To přineslo významný pokles důvěry občanů v politiku a politické struktury.

V této velmi složité situaci je jistě potěšitelné, že Senát si uchoval míru důvěry, kterou k němu občané chovají. Ukázalo se, že ve vypjatých okamžicích politického života, při projednávání kontroverzních návrhů velkého významu, jako jsou např. tak zvané církevní restituce nebo zvyšování DPH v období hospodářského poklesu a nestability vládní koalice, role Senátu nabývá na důležitosti a občané ji silněji vnímají.

Současně přičítám mírný posun pozitivního vnímání horní komory oproti vnímání Poslanecké sněmovny a vlády i tomu, že naše společné jednání i vystupování navenek je věcné, přiměřené a důstojné, jak náleží postavení zákonodárců.

Děkuji vám, vážené kolegyně a kolegové, že držíte úroveň politické kultury na této úrovni, a věřím, že tomu tak bude i v dalším období. Jsem přesvědčen, že k pozitivnějšímu vnímání horní komory významně přispívá dále se rozvíjející snaha otevřít Senát veřejnosti. Historické budovy, ve kterých Senát sídlí a o které se stará s péčí dobrého hospodáře, patří mezi architektonické klenoty Prahy a je zcela na místě nabízet je ke sdílení veřejnosti. Série výstav, koncertů a dalších kulturních akcí jistě podporuje vnímání horní komory jako kultivované instituce otevřené lidem.

V politické rovině je třeba připomenout řadu seminářů, konferencí a veřejných slyšení za účasti významných osobností a odborníků nejen domácích, ale často též i zahraničních. Připomeňme z poslední doby konferenci k 75. výročí T. G. Masaryka nebo konferenci ústavně právního výboru k problematice protikorupčního úřadu. K vysoké úrovni řady konferencí jistě přispívá úzká spolupráce s Akademií věd České republiky, stvrzená dohodou o spolupráci.

Rád bych také ocenil význam řady slavnostních setkání, které se již tradičně uskutečňují v reprezentačních prostorách Valdštejnského paláce pod záštitou představitelů Senátu, jako je Česká žena ve světě, Stavba roku či Shromáždění proti antisemitismu – Všichni jsme lidé.

Současně chci připomenout, že vznikla nová tradice – slavnostní předávání pamětních medailí Senátu významným osobnostem naší země v předvečer Dne české státnosti, která se těší širokému zájmu veřejnosti. Nemohu však na tomto místě pominout, že jedna z tradičních příležitosti k neformálnímu kontaktu s lidmi, a to je Setkání s občany ve Valdštejnské zahradě, byla senátory a senátorkami navštívena velmi slabě.

Bez ohledu na to však rád konstatuji, že naprostá většina senátorek a senátorů přistupovala k práci Senátu zodpovědně a přispěla tak významně k pozitivnímu vnímání horní komory veřejností. Za to vám, vážené kolegyně a kolegové, patří poděkování.

Současně mi dovolte zvláště poděkovat za práci v Senátu těm z vás, se kterými se zde již v následujícím období nesetkáme, a popřát vám vše dobré ve vaší další cestě životem.

Vážené senátorky, vážení senátoři. Dovolte mi závěrem poděkovat vám všem za dobrou, korektní spolupráci a popřát vám hodně zdraví a pracovního elánu pro další léta a vyjádřit přesvědčení, že Senát si udrží svou úroveň a serióznost i v následujícím období. Děkuji vám za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama