ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,88. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.11.2012 15:52:59

Břidlicový plyn víc vezme, než dá, říká Klasnová

Břidlicový plyn víc vezme, než dá, říká Klasnová

"I Berounska se týká riziko těžby břidlicového plynu hydraulickým štěpením. Považuji to za nesmysl, který znehodnotí spodní vody, aniž by pro Česko znamenala tato těžba adekvátní zisk." uvádí ve své zprávě šéfka VV Kateřina Klasnová.

 

I Berounska se týká riziko těžby břidlicového plynu hydraulickým štěpením. "Považuji to za nesmysl, který znehodnotí spodní vody, aniž by pro Česko znamenala tato těžba adekvátní zisk. Jsem proti. A podpořila jsem finančně i koncert Hradišťanu, který se staví právě proti těžbě břidlicového plynu. Na koncert sama ráda dorazím," říká Kateřina Klasnová, šéfka poslanců Věcí veřejných, zvolená za střední Čechy. Koncert se koná pod její záštitou, do Náchoda přijede na pozvánku Jiřího Malíka, představitele Koalice STOP HF.

V 19.00 dnes začne koncert kapely Hradišťan. "Jsme rádi, že se tato skupina odhodlala překročit pomyslný Rubikon a angažovat se i lehce politicky. Podpoří náš boj proti záměru těžit v Česku břidlicový plyn hydraulickým štěpením," říká Jiří Malík z Koalice STOP HF. "Připomínám, že pan Malík reprezentuje též občanské sdružení Živá voda – a vodu ohrozí případná těžba břidlicového plynu nejvíc," upozorňuje Kateřina Klasnová, místopředsedkyně VV.

Nejen samotná těžba, ale i předcházející průzkumy ložisek břidlicového plynu totiž znamenají, že do zemního podloží napumpují těžařké společnosti velký objem chemikálií, které mohou znehodnotit zásoby spodní vody.

"Byla jsem zvolena za střední Čechy, v nichž se riziko těžby břidlice týká nádherné oblasti Berounska," vysvětluje Klasnová. "Právě skrze Berounsko a doktorku Marcelu Bergerovou jsem se dostala k celonárodní Koalici STOP HF, s níž spolupracuji a nabídla jsem jim i finanční pomoc při kampani. Jsem ráda, že pět tisíc z mých poslaneckých náhrad použila koalice právě na uskutečnění koncertu skupiny Hradišťan. Je to akce, která zcela určitě opět zviditelní rizika těžby břidlicového plynu," říká Klasnová.

Ministerstvo životního prostředí sice vyhlásilo moratorium na tuto těžbu a výzkum, jedná se však pouze o dočasné opatření. "Rozhodnutí ministerstva znamená odklad, nikoli zákaz. V mezidobí aspoň budeme mít čas zkusit zakázat těžbu břidlicového plynu i formou legislativní úpravy, na níž pracujeme napříč politickým spektrem," uvedla poslankyně.

Dnešního koncertu Hradišťanu se samozřejmě Klasnová, která nad akcí převzala záštitu, také zúčastní.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama