Mgr. Ivan Cinka

Středočeský zastupitel
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,81. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.11.2012 17:41:02

…»z hlediska vyššího principu mravního«

…»z hlediska vyššího principu mravního«

Výsledek krajských voleb je pro levici příznivý, záleží ale na tom, jak se nabízené příležitosti chopí.

Letošní volby do krajských zastupitelstev dopadly pro KSČM a pro celou levici (i když se po zkušenostech s vyjednáváním ve Středočeském kraji zdráhám nazvat zdejší lídry ČSSD levicovými) až překvapivě úspěšné. Očekávání veřejnosti se v každém případě obrátilo k levé straně politického spektra. Ať už to v kraji »nakaženém« metropolí, kterou obklopuje, dopadne jakkoliv, zcela jistě se již potvrdila naše odpověď na demagogická tvrzení, že KSČM nemá a nikdy nebude mít koaliční potenciál. Jádro problému skutečně spočívá v tom, nakolik se nám podaří dostat na svou stranu veřejnost. Náš koaliční potenciál bezesporu roste spolu s počtem voličů, kteří nám dají svůj hlas. Ti jsou také naši bezprostřední koaliční spojenci.

Nutno ale také říci, že k dobrému výsledku nám pomohla i současná již zcela viditelná krize kapitalismu (nejen finanční) a konkrétní, vyhroceně asociální kroky Nečasovy pravicové vlády. K tomu se přidal nezanedbatelný fakt, že z velkých stran je ta naše jedinou, která zatím nebyla spojena s žádnou korupční aférou. To bychom si ale měli stále opakovat. Řada našich lidí míří v jednotlivých krajích do poměrně vysokých funkcí. Nutno říci, že se nebudou pohybovat v žádném přátelském prostředí. Nevystačí s obecnými poučkami, frázemi ani s tím, co dosud umí a znají. Čeká je obrovská a zodpovědná práce, a to i na sobě. Nesmíme je přitom nechat plácat se v tom samotné.

A hlavně, oni sami musí obstát morálně. Lákadel bude dost, a můžeme počítat i s provokacemi. Pokud tuto práci nebudeme brát i »z hlediska vyššího principu mravního…«, skončíme v propadlišti dějin, jako například slovenská SDL…

Ivan CINKA

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama