Mgr. Helena Langšádlová

  • TOP 09
  • Středočeský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.11.2012 15:59:00

Osoby na dobře nalajnovaném hřišti

Osoby na dobře nalajnovaném hřišti

Čas od času se v mediálním prostoru rozhoří diskuse o postavení a míře zdanění osob samostatně výdělečně činných (OSVČ), švarc systému a kontrolní roli státu.

Prosazuje se černobílé vidění problému. Jedna strana zdůrazňuje, že podnikatel by měl být co nejméně zatěžován daněmi i byrokracií. Druhá strana (především levice a odbory) poukazuje na neudržitelně nízkou odvodovou zátěž OSVČ ve srovnání se zaměstnanci. Diskuse se často emotivně vyostřuje a postrádáme střízlivý a racionální pohled.
V mnohém lze souhlasit s oběma stranami. OSVČ musí aktivně hledat příležitosti na trhu, musí riskovat, ručit svým majetkem. Nemají nárok na dovolenou, minimální mzdu ani odstupné. Představují motor každé ekonomiky, proto je nižší odvodové zatížení namístě. Nemluvím ani o nutnosti snižování byrokracie a lze dokázat, že současná vláda v tomto ohledu již mnohé prosadila.


Otázkou zůstává míra odvodového zvýhodnění OSVČ proti zaměstnancům. Výdajové paušály máme téměř nejštědřejší z vyspělých zemí a přestaly hrát úlohu, ke které byly původně určeny, tj. ke snížení administrativních nákladů, nikoli odvodové povinnosti. Z čísel o výběru daně z příjmů, zdravotního a sociálního pojištění vidíme, že nepoměr mezi OSVČ a zaměstnanci je značný. U sociálního pojištění tolik nevadí, protože pak OSVČ dostanou nižší důchod. Největší problém spatřuji u zdravotního pojištění, kde každý dostává stejnou péči bez ohledu na to, kolik do systému přispěl.

Samostatné téma představuje zneužívání formy OSVČ, tedy tzv. švarc systém. Zpřísnění a zintenzivnění kontrol nelegálního zaměstnávání od počátku tohoto roku dostalo nepravdivou nálepku „šikanování poctivých živnostníků“. Zapomíná se, že živnostníci nemají na čele napsáno, kdo je poctivý a kdo nikoli. Pokud chceme odhalit ty nepoctivé, neexistuje jiná cesta než kontrolovat i ty poctivé. Právě ti by měli mít největší zájem na důsledných kontrolách, protože jinak získá nepoctivá menšina konkurenční výhodu na trhu, což může vést až k ekonomické likvidaci těch, co se chovají podle pravidel.

Jistě se shodneme na tom, že stát má „nalajnovat hřiště“ a důsledně vynucovat plnění pravidel. Samozřejmě i kontroloři jsou jenom lidé a mezi desítkami tisíc kontrol dojde k jednotlivým omylům, které však média ráda vypichují. Neznamená to ale, že zpřísnění kontrol musíme kvůli několika excesům ihned zavrhnout. Vždy přece máme možnost podat stížnost nebo lze záležitost řešit u soudu. I ti největší zastánci švarc systému pak musejí uznat, že pokud vedle sebe pracují u pásu dva dělníci, z nichž jeden má živnostenský list a druhý zaměstnaneckou smlouvu, není něco v pořádku.

O tom všem bychom měli vést diskusi bez zbytečných emocí a planých výkřiků o „šikanování“ nebo naopak o „parazitech“.

Helena Langšádlová, místopředsedkyně TOP 09

Vyšlo v LN

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama