Michal Babák

  • Republika
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.11.2012 10:31:57

Evropa Kalouskovi nastavuje nemilosrdné zrcadlo

Evropa Kalouskovi nastavuje nemilosrdné zrcadlo

Vysvědčení, které přišlo z Evropy ministerstvu financí za euroaudity, si Miroslav Kalousek rozhodně za rámeček nedá.

Evropský účetní dvůr mu totiž za to, jak jeho auditoři kontrolují čerpání evropských dotací, vystavil nedostatečnou a vykázal Česko v mezinárodním srovnání do poslední, oslovské lavice.

„Tato zpráva se paradoxně váže k tomu, jak plamenně a rád Miroslav Kalousek ve Sněmovně hodnotí cizí kompetentnost či amatérismus. Evropa mu nyní nastavila nemilosrdné zrcadlo,“ komentuje poslanec VV Michal Babák informace z Výroční zprávy významné unijní instituce. Ta se váže k auditu kontroly čerpání dotací v roce 2011 a seznámil se s ní sněmovní kontrolní výbor.

 Věci veřejné dlouhodobě kritizují ministerstvo financí zejména za to, že nedokáže efektivně vybírat daně a napjatý státní rozpočet se snaží konsolidovat jen tupými škrty a zvyšováním daní, které dusí růst domácí ekonomiky. „V souvislosti s evropskými  dotacemi jsme už dříve upozorňovali na to, že ze strany rezortu pod vedením Miroslava Kalouska dochází k nesystémovému a netransparentnímu odpouštění v případě vracení dotací nebo sankcí za chyby v jejich čerpání. Evropský účetní dvůr oprávněnost naší kritiky potvrzuje, protože konstatuje, že ministerští auditoři nejsou schopní nalézt chyby v projektech, které dotaci získaly,  a chybovost těchto projektů podhodnocují. Jinými slovy nám Evropa v podstatě vzkazuje, že ministerská kontrola je v tomto nespolehlivá a v zásadě k ničemu,“ vysvětluje Michal Babák.

 Nejde přitom o první kritiku Česka kvůli nedostatkům  kolem unijních dotací. Poté, co na jaře letošního roku Brusel pohrozil tím, že nám pozastaví jejich proplácení,  ministerstvo financí slíbilo nápravu. „Kalouskův rezort už na jaře pod tíhou této kritiky ohlásil akční plán náprav. Pokud teď ale  Evropský účetní dvůr tuto snahu charakterizuje v tom smyslu, že pravdivá čísla usvědčují  jeho plány z falešnosti, je to závažné hodnocení a ministr financí by z toho měl vyvodit zodpovědnost,“ říká  Babák.

 Také dokument Evropské komise  konstatuje,  že přicházíme o evropské dotace a důvod vidí ve zpolitizované a nefunkční státní správě. A v podobném  smyslu mluví nyní  i bruselští auditoři, když upozorňují , že jednou z hlavních příčin současných potíží Česka je nejasná formulace  zákona o finanční kontrole a také to, že u nás dodnes v praxi neplatí služební zákon. „Věci veřejné mají zákon o státních úřednících, který by stanovil jejich jasná práva a povinnosti a vedl by k nepolitické, zato profesionální státní správě, ve svém programu. Je smutnou realitou, že se dodnes nenašla politická vůle se na podobě tohoto zákona shodnout a uvést jej do praxe,“ dodává poslanec VV Michal Babák.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama