ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.11.2012 13:16:00

K obnově české demokracie může přispět každý

K obnově české demokracie může přispět každý

Strana zelených k 17. listopadu 2012

Vážíme si všech, kteří v roce 1989 pozvedli svůj hlas proti tehdejšímu režimu. Ideály mnohých, kteří tenkrát i v následujících dnech zaplnili náměstí, jsou ale pošlapávány. Současná moc sice nepoužívá přímou represi proti názorovým oponentům, nepřijatelné ale je, že mnohé lidi likviduje ekonomicky - slušnost a vyspělost státu se pozná podle toho, jak se chová ke svým nejslabším a nejzranitelnějším.

V jednu jedinou noc byl silově, hlasy dvou nepravomocně odsouzených poslanců a také zákonodárců z nové strany, která nebyla zvolena v parlamentních volbách, schválen obrovský majetkový a finanční přesun - netransparentní podoba vyrovnání státu s církvemi a náboženskými organizacemi. Nedlouho předtím byla stejným způsobem protlačena privatizace vyplácení penzí - prováděcí zákon k penzijní reformě, zahrnující takzvaný druhý pilíř. A stejným způsobem vláda prosadila zvýšení DPH. Ani na jedné z těchto norem přitom nevznikl společenský a politický konsensus.

Strana zelených podporuje demonstraci platformy Stop vládě, v níž jsou zastoupeny odborové svazy a občanské iniciativy, s mottem „Demokracie vypadá jinak", která se uskuteční v sobotu 17. listopadu od 13 hodin na pražském Václavském náměstí a naváže na ni průvod na Národní třídu. Strana zelených sdílí kritické stanovisko iniciátorů k pokračujícím vládním reformám v daňové, sociální a vzdělávací oblasti i ve zdravotnictví a zvláště odmítá soustavnou lhostejnost k devastaci životního prostředí.

„Vedle privatizace veřejných služeb a státního majetku privatizuje současná vládní koalice a pravice obecněji i to nejpodstatnější: hodnotový odkaz sametové revoluce. Ta nebyla zdaleka jen odmítnutím autoritářského normalizačního režimu a tím méně rezignací na úsilí o sociálně spravedlivější společnost. Její podstata byla mnohem spíš v obnovení demokratické mnohosti: názorů, víry, sebeurčení, ale třeba i vlastnictví. Někdejší absolutizace státního vede stejně jako současné zbožštění soukromého k odumírání živé občanské společnosti a tedy k úpadku. Je třeba dát v tento výroční den najevo, že jsme na tento potracený smysl revoluce nezapomněli a že pro něj chceme pracovat," uvedl člen předsednictva SZ Matěj Stropnický.

„Stát, který selhává při ochraně svobody, důstojností a zdraví svých občanů, ztrácí důvěru a legitimitu. A to je oprávněný pocit stále větší části české společnosti. Ke změně tehdejšího režimu by nebylo došlo bez toho, aby se lidé osobně připojili k manifestacím požadujícím změny. Dnes máme sice naše práva a svobody garantovány Ústavou, žijeme však v zemi, kde stát porušuje vlastní zákony, jeho představitelé degradují demokracii na volební matematiku a zůstávají zcela hluší vůči občanské společnosti. Zelení podporují proto protest „Stop vládě" i jako příležitost připomenout si, že k obnově české demokracie může dojít, když se ozve skutečně silný hlas občanské společnosti, jejíž součástí je každý z nás," uvedl Ondřej Liška, předseda Strany zelených.

„Skutečné revoluce se nedějí v ulicích a na náměstích, ale v každodenním usilování o prosazení společného cíle. Vyzýváme všechny, kteří znechuceni dnešní realitou ztrácejí chuť prakticky se podílet na snaze o návrat k ideálům 17. listopadu 1989, pojďte do toho s námi," dodal člen předsednictva Ladislav Vrchovský.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama