Ing. Jiří Paroubek

Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.11.2012 18:20:00

Ekonomická strategie nepatří mezi priority nové krajské rady

Ekonomická strategie nepatří mezi priority nové krajské rady

Nový hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček seznámil veřejnost na konci minulého pracovního týdne s prioritami své krajské vlády pro toto volební období.

V řadě oblastí lze s novým hejtmanem souhlasit, otázkou však je, jakým způsobem se nová krajská koalice k problémům kraje skutečně postaví.

Velice jsem mezi jmenovanými prioritami hejtmana Bubeníčka postrádal otázku ekonomického rozvoje kraje, tedy závazek k vytvoření ekonomické strategie Ústeckého kraje. Avizovaná náklonnost k prolomení limitů těžby uhlí nevyřeší a ani nemůže vyřešit současnou špatnou situaci v kraji, co se týče nezaměstnanosti a ekonomické kondice kraje. Zvýšení tlaku na dostavbu dálnice D8 je jistě také na místě, ale zároveň je třeba budovat další infrastrukturální projekty, a to zejména do oblastí s dlouhodobě vysokou nezaměstnaností, jako je například Šluknovsko.

K závazku vypracování ekonomické strategie Ústeckého kraje jsem novou krajskou vládu vyzval již před několika týdny. Bez odezvy. Jsem povinen upozornit, že bez promyšleného, realistického a akčního hospodářského vedení se situace v Ústeckém kraji může změnit pouze velice těžko. Národní socialisté takový plán připravili a zveřejnili již před volbami.

Cílem je cesta ke snižování nezaměstnanosti v kraji. Ta musí být doprovázena cílenými finančními injekcemi zejména do infrastruktury a průmyslových zón. Situaci může zlepšit příchod velkých investorů do těchto zón. Je třeba jim však připravit takové podmínky, které je budou k příchodu do Ústeckého kraje motivovat.

To říkám i v souvislosti se zprávou, podle níž patří obyvatelé v Ústeckém kraji mezi nejvíce zadlužené v celé zemi. Další zvyšování nezaměstnanosti, ale i udržování současného stavu totiž povede další a další rodiny do neřešitelných dluhových pastí, že kterých je jen velmi těžká cesta zpět. Důsledné ekonomické vedení kraje proto není potřeba pouze pro samotný kraj, ale zejména pro jeho občany. Věřím, že si to nová krajská rada uvědomuje.

Jiří Paroubek, předseda nár. soc.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama