Michal Babák

  • Republika
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.12.2012 13:45:15

Rozpočet koliduje s pravdivým odhadem

Rozpočet koliduje s pravdivým odhadem

VV předkládají sedm pozměňovacích návrhů.

Věci veřejné kritizují současný návrh státního rozpočtu. Koliduje s pravdivým odhadem a zároveň má mnoho rezerv. Například v kapitolách státního dluhu, všeobecné pokladní správy, v hmotných rezervách, nebo v Lesích ČR. Nebylo tak proto nutné zvyšovat daně, obzvláště DPH.

„Neustále tvrdíme, že rozpočet je nepravdivý, zakládá se na nepravdivých číslech a zároveň je postaven na nereálných údajích růstu ekonomiky. Dlouhodobě jsou pak poddimenzované rezorty školství a dopravy. MŠMT bude muset sahat na platy učitelů, což VV ostře kritizují,“ říká Babák.

„Vzhledem k tomu, že nám neprošel návrh na zpět vzetí návrhu státního rozpočtu, chceme alespoň tímto způsobem částečně napravit chyby ministerstva financí a navrhujeme proto sedm pozměňovacích návrhů ke státnímu rozpočtu. Chceme 1 miliardu pro sociální služby, dále navrhujeme 2, 6 miliardy na platy učitelů. Dále požadujeme převést 2 miliardy do dopravní infrastruktury z kapitoly státního dluhu a 100 milionů na podporu státního fondu české kinematografie. Na ministerstvo kultury navrhujeme alokovat 60 milionů, které si mezi sebou rozdělí divadla, které dlouhodobě volají po nedostatku financí. Dále navrhujeme 10 milionů navíc pro ministerstvo zdravotnictví na podporu a ochranu veřejného zdraví, především na výzkum HIV. Konkrétní návrhy upřesníme v průběhu tohoto týdne“, uzavírá Babák. 

Místopředsedkyně VV Jana Drastichová upozorňuje, že zítra bude při jednání o státním rozpočtu podávat pozměňovací návrh, který navýší platy učitelům při plném úvazku od 1.1.2013 o jeden tisíc korun. „Podle našich propočtů tato změna obnáší 2,6 miliard, kterou převádím ze státního dluhu spravovaného MF. Abych to vysvětlila, nenavyšuji státní dluh, ale všeobecně se ví, že ministr Kalousek každoročně účelově tuto kapitolu navyšuje, a já chci tuto tzv. vatu využít“, uzavírá Drastichová.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama