Ing. Oldřich Vlasák

  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,75. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.12.2012 19:10:00

Neónové srdce v Bruselu? Velké byrokratické dobrodružství

Neónové srdce v Bruselu? Velké byrokratické dobrodružství

Nad vstupem do budovy Evropského parlamentu Altiero Spinelli z prostranství Esplanade Solidarność v Bruselu se rozsvítí velkorozměrné neónové Srdce, které bylo nainstalováno na Pražském Hradě ke konci druhého prezidentského období Václava Havla.

Akci osobně zaštítili místopředseda Evropského parlamentu Oldřich Vlasák a primátor hlavního města Prahy Bohuslav Svoboda.

Instalaci srdce z dílny Jiřího Davida na budově Evropského parlamentu v Bruselu se podařilo zajistit na belgické poměry v rekordním čase dvou měsíců. Podle organizátorů akce šlo ale bezmála o zázrak. Zavěšení srdce iniciované Hlavním městem Prahou, které se naposledy rozzářilo v naší metropoli před deseti lety, si vzal v Bruselu na starosti místopředseda Evropského parlamentu Oldřich Vlasák a jeho tým. A jak říká, bylo to po administrativní a technické stránce jedno z největších dobrodružství, které za osm let v Bruselu zažil.
 
"Musíme si uvědomit, že budova parlamentu je skoro celá skleněná. Ještě nikdo se tu na fasádu nepokoušel instalovat objekt o váze několika set kilogramů," říká Oldřich Vlasák. Nešlo ale zdaleka jen o problém technického rázu, svou roli sehrály i byrokratické komplikace. Kromě orgánů Evropského parlamentu bylo nutné přesvědčit i radnici bruselské čtvrti Ixelles, kde budova stojí a která zodpovídá za fasádu, nebo správní úřad regionu Bruxelles Capitale, pod jehož jurisdikci spadá vše, co leží za hranicí dvou metrů okolo budov.
 
"Kdo chce v parlamentu uspořádat například běžnou výstavu, musí počítat s několika měsíci zařizování i s tím, že se utká s řadou prapodivných útvarů, třeba s oddělením věšáků na šaty," popisuje Oldřich Vlasák. "Tentokrát jsme ale všechno zvládli v rekordním čase, mimo jiné i díky jasně vyjádřené podpoře předsedy europarlamentu Martina Schulze."

"Během dohadování s místními úřady jsme si někdy připadali jako Alenka v říši divů. Ačkoli je Brusel místem, kde přímo vznikají a schvalují se celoevropské technické normy, nikdo projekty českých statiků a techniků neuznával. A to i přesto, že na výpočtech byly uváděny normy platné v celé sedmadvacítce. V Česku vypracované projekty tak musely ještě jednou projít belgickou inženýrskou společností, která je pochopitelně beze změny schválila. Šlo se i do takových detailů, jako je schvalování průřezu napájecího kabelu, který je ale v celé EU stejný. Jako by platilo známé přísloví, že pod svícnem je největší tma."

Neonové srdce, které symbolizuje odkaz před rokem zesnulého Václava Havla, tak nakonec bude umístěno přímo nad hlavní vchod do Evropského parlamentu. Aby se nedotýkal fasády, bude objekt svěšen se střechy pomocí čtyř ocelových ramen, která jinak slouží pro mytí oken. I tato ramena musí být ovšem dovezena z Prahy, protože ta stávající, která by objekt s velkou rezervou unesla, nejsou pro podobný účel oficiálně schválena.     

Srdce bude slavnostně rozsvíceno v pondělí 17. prosince 2012 v 18.00 hodin a slavnostního okamžiku bude přítomna řada zástupců Evropského parlamentu, hlavního města Prahy, stejně jako autor Srdce a významné osobnosti českého i evropského veřejného života. Obyvatelé a návštěvníci Bruselu si budou moci přijít instalaci prohlédnout až do konce ledna 2013.                                                        

Ing. Oldřich Vlasák
místopředseda EP
zastupitel statutárního města
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama